Spring til indhold
Nyhed

Enlige ældre i Odense får flere Røde Kors-caféer

20-12-2011

I begyndelsen af december bød frivillige fra Røde Kors for første gang velkommen i caféen på Frederiksbroen Plejecenter i Odense C. Og først i det nye er det så på henholdsvis Sanderum Plejecenter i Odense SV og Korsløkkehaven Plejecenter i Odense SØ, at frivillige inviterer lokalområdets ældre indenfor.

Samarbejde med hjemmeplejen

Røde Kors-caféerne er blevet til i et tæt samarbejde med hjemmeplejen i Odense Kommune og er målrettet ældre, der får hjemmehjælp. Caféerne har åbent to gange om måneden. Her kan ældre fra området mødes til kaffe og socialt samvær.
 
- Det kan være svært at skabe nyt netværk, når ens ægtefælle eller venner går bort. Og mange af dem, der modtager hjemmehjælp, sidder meget alene. Det ved vi, udtaler rådmand Jane Jegind (V) og fortsætter:

- Her er Røde Kors-caféerne et godt eksempel på, hvordan vi, når kommune og frivillige arbejder sammen, kan være med til at skabe nye relationer for enlige ældre.
 
Det er frivillige fra Røde Kors, der sørger for den gode stemning og forskellige aktiviteter, mens hjemmeplejens personale har den tætte kontakt til de ældre, som har behov for socialt samvær.

Hjemmeplejens personale kan desuden gøre brug af de såkaldte omsorgstimer, som giver mulighed for følge den ældre hen til caféen, hvis der er brug for et kendt ansigt den første gang.

Frivillige forebygger ensomhed

Røde Kors har fået penge fra Odense Kommunes § 18-pulje til opstart af de tre nye caféer. Puljen kan søges af foreninger, der laver frivilligt socialt arbejde. Formand for Røde Kors, Lajla Hallundbæk, er glad for samarbejdet med kommunen, som bærer frugt både på den korte og den lange bane:

- Caféerne kan være med til at forebygge ensomhed blandt de ældre, ligesom fx en besøgsven kan. Men vi har desværre ikke besøgsvenner nok til alle de ensomme ældre i byen, så caféen er en oplagt mulighed for at samle flere på ét sted. Og det kan jo igen være med til at knytte venskaber mellem de ældre.

Julehygge i Røde Kors-caféerne i denne uge

Når Røde Kors-caféen på Frederiksbroen Plejecenter i dag kl. 14 holder åbent for anden gang, bliver det i julehyggens tegn. Det samme gælder i morgen, hvor caféen på Egmont holder åbent også fra kl. 14.
 

Kontaktinformation

Rådmand Jane Jegind, mobil 20 91 10 31
Lajla Hallundbæk, formand for Røde Kors i Odense, mobil 41 42 88 18
Pia Andersen, frivillighedskoordinator i hjemmeplejen, tlf. 65 51 39 27