Spring til indhold
Nyhed

Energirenovering - efteruddannelse for håndværksmestre

05-10-2011

Håndværksmestre får ny energividen i Odense

Der er ny viden, nye materialer og ikke mindst en ny måde at gribe arbejdsopgaverne an på, når snakken falder på energirenovering. Det stiller krav til de håndværksmestre, som skal udføre den. Alene i Odense kommune er der et markedspotentiale for energirenovering på 11 mia. kr*., som venter for foden af de lokale håndværksmestre. En ny efteruddannelse udviklet af det privat-offentlige partnerskab Grøn Erhvervsvækst giver håndværkerne redskabet til at sparke gang i markedet. 

Mandag d. 10. oktober kl. 15-17 er samtlige håndværksmestre i små og mellemstore virksomheder i Odense kommune inviteret til orienteringsmøde om efteruddannelsen. Orienteringsmødet foregår på Odense Slot, Nørregade 36-38.

Selve uddannelsen foregår over 9 byggemøder fra november 2011 til marts 2012. Byggebranchen, Odense kommune, IBC og Grøn erhvervsvækst har arbejdet tæt sammen for at få skruet efteruddannelsen ”Energirenovering for håndværksmestre” sammen, så den er med til at forny og udvikle håndværksmesterens virksomhed.  
-På baggrund af vores erfaringer med uddannelsen i Kolding og Middelfart er der til Odense videreudviklet et rigtig godt koncept, som matcher det håndværksmestrene efterspørger. Der er i uddannelsen en vægtning med 60 % energifaglighed, 25 % salg og 15 % forretningsudvikling, siger Lotte Lindgaard Andersen, Grøn Erhvervsvækst.

Fokus er at skabe overblik over hvilke energirenoveringer, der kan betale sig for kunderne i parcelhuse, større bygninger og offentlige institutioner. Målet er at skabe øget vækst i et marked under udvikling. Et tiltag som byggebranchen og Odense kommune bakker op om.
-Vi ser frem til en ny god, dynamisk og effektiv uddannelse inden for energioptimering af såvel private som offentlige og erhvervsmæssige bygninger, siger Claus Larsen, Fmd., Dansk Byggeri Fyn.

-Jeg er rigtig glad for, at vi i Odense, sammen med Grøn erhvervsvækst og andre dygtige partnere, kan tilbyde de lokale håndværksmestre et solidt kursus, som kombinerer energitekniske løsninger med træning i salg, marketing og forretningsudvikling af håndværksmesterens egen virksomhed, siger Rådmand Jan Boye, Odense kommune.

Potentiale for 180 håndværkerjob i Odense
-Der er et stort marked for energirenovering, og med denne unikke uddannelse håber vi, at håndværksmestrene bliver klædt på til at opsøge markedet. Ved at samle håndværksmestre på tværs af brancher, bliver der også god mulighed for at lære af hinanden og danne netværk, så kunderne fremover kan tilbydes en helhedsorienteret energirådgivning, siger Rådmand Jan Boye, Odense kommune

Markedet er ikke til at overse. Frem til 2013 forventes der skabt et marked på 85-120 mio. kr. svarende til 180 job i Odense i regi af Grøn erhvervsvækst. Forud for efteruddannelsen i Odense, har et pilotprojekt været målrettet håndværksmestre i Kolding kommune.

-Efteruddannelsen har haft den betydning, at jeg også kigger lidt mere efter om der er andre opgaver forbrugeren kan have gavn af at få udført samtidig. Efteruddannelsen har samtidig informeret om de forskellige tilskudsmuligheder der er, siger Svend Erik Nielsen, Ravnsbjerg VVS, Kolding

 

Små og mellemstore virksomheder skal gå sammen

Det er meningen at håndværksmestrene i de små og mellemstore virksomheder skal se ud over egne faggrænser og gå sammen i team, for at stå stærkere overfor markedet.

-Muligheden for at anvende et energihåndværkerlogo skaber omtale og i min markedsføring har det betydet flere kunder. Uddannelsen har gjort, at jeg føler mig bedre klædt på til at rådgive kunderne i energirenoveringsopgaver. Det, at vi arbejder i teams ved energitjek, gør at vi står som seriøse og kompetente håndværkere og det giver tryghed og overblik for kunderne. Salgsdelen har givet mig øget fokus og forståelse for salg og virkemidler til at få lukket flere ordrer, siger Snedker- og Tømrermester Carsten Schmidt, Christiansfeld.