Spring til indhold
Nyhed

Fokus på Carl Nielsen juni 2011

16-02-2011

Samtidig med afholdelsen af Den Internationale Carl Nielsen Orgelkonkurrence – for 12. gang i Odense men for første gang i Carl Nielsen Konkurrencens regi – præsenterer vi et festivalprogram med 15 koncerter på ti dage.

Odense Symfoniorkester kan opleves med tre dirigenter, der aldrig før har optrådt i Odense: canadiske Charles Olivieri-Munroe, brasilianske Roberto Minczuk og franske Marc Soustrot.

Musikchef Finn Schumacker udtaler:
- Det er enestående, at Odense Symfoniorkester indenfor ti dage spiller under tre nye dirigenter, der alle har store værker af Carl Nielsen på programmet. Det er vigtigt for orkestret at fortolke dette kernerepertoire med inspiration fra internationalt berømmede dirigenter, og det er naturligvis af stor betydning for Nielsens musik at rekruttere nye ”ambassadører”, som tager musikken med sig i deres videre karriere.

Solistrækken omfatter vinderen af Carl Nielsen Fløjtekonkurrencen 2010, den unge portugiser Adriana Ferreira, der er solist Carl Nielsen Fløjtekoncert samt domorganisterne i København og Odense, Flemming Dreisig og Freddy Samsing.

Festivalkoncerten 4. juni byder udover musik af Carl Nielsen på den europæiske førsteopførelse af Poul Ruders Orgelsymfoni, en fælles bestilling fra Dallas Symphony, Odense Symfoniorkester og City of Birmingham Symphony Orchestra. Becky Starobin, Ruders’ amerikanske agent, fortæller:
- Da jeg opfordrede Poul til at skrive et værk for orgel, det instrument, der er hans eget, sagde han kategorisk: ”Jeg skriver aldrig for orgel!” Da muligheden for at komponere et værk for de fremragende orgler i Odense, Dallas og Birmingham dukkede op, lykkedes det alligevel at få ham overtalt, og da han først var begyndt på arbejdet, ringede han og sagde: ”jeg kan ikke mindes, jeg har moret mig så meget over at skrive et stykke musik!”.

Læs mere om de tre orkesterkoncerter:
Åbningskoncert 31. maj
Festivalkoncert 4. juni
Finalekoncert 9. juni

Da Carl Nielsen Festivalen så dagens lys for få år siden, introducerede vi begrebet Carl Nielsen Artist, en ”huskunstner”, der ved en række koncerter præsenterer et alsidigt repertoire men altid med et solidt islæt af Carl Nielsens musik. Efter cellisten Jakob Kullberg (2008), oboisten Henrik Goldschmidt (2009) og accordeonisten Branko Djordjevic (2010) følger i år unge danske violinist Rune Tonsgaard Sørensen.

Rune kan opleves i et ambitiøst soloprogram den 3. juni, og med folkemusikbandet Dreamers’ Circus og solisterne Sofia Karlsson og Roger Tallroth i en fantastisk ”Power Folk Experience” i Magasinet den 4. juni. To dage efter, den 6. juni, spiller Rune Carl Nielsen og Sjostakovitj som medlem af Den Danske Strygekvartet, et af vore allerfineste kammerensembler, som Rune er medstifter af, og med hvilket han har vundet priser i ind- og udland.

Ved sin sidste koncert under festivalen samler Rune et 16-18 mand stort kammerorkester bestående af gode kolleger blandt Nordens førende unge musikere. Musikken er af Carl Nielsen, Mozart, Frank Bridge og Grieg. Det sker den 7. juni.

For fjerde år i træk afholdes det arrangement, vi kalder ”Tak for Sangen, Carl, hvor den danske sang virkelig kommer til sin ret. Dirigenten og musikformidleren Michael Bojesen, kendt fra TV, vil være mand for at få ikke alene dem på scenen men også publium i salen til at synge med på de danske sange. Arrangementet foregår meget à propos på Grundlovsdagen - 5. juni kl. 15.

Udover de to tidligere nævnte domorganister, der optræder som solister med Odense Symfoniorkester, giver endnu otte fremragende organister prøver på deres kunst ved nogle af Fyns fineste orgler under festivalen. Syv af dem er - ligesom Freddy Samsing - medlemmer af orgelkonkurrencens jury, den ottende er vinderen af Orgelkonkurrencen i 2007, englænderen Henry Fairs. Læs mere om de enkelte orgelkoncerter på hjemmesiden.

De fire deltagere i Orgelkonkurrencen, der er sluppet gennem nåleøjet til finalen, spiller på det store Markussen-orgel i Carl Nielsen Salen, Odense Koncerthus ved Finalerunden den 8. juni kl. 19. Finalisterne skal alle spille Carl Nielsens monumentale orgelværk, Commotio og har desuden frie hænder til at sammensætte 10-12 minutters program efter eget valg.

Pressebilleder til download


Kontakt Carl Nielsen Festival 2011 i Odense

Marianne Granvig
Generalsekretær

Den Internationale Carl Nielsen Musikkonkurrence & Festival
Odense Symfoniorkester
Claus Bergs Gade 9
5000 Odense C
Tlf. 63 75 00 55
Mail: nielsen@odense.dk
Web: nielsen.odensesymfoni.dk