Spring til indhold
Nyhed

Tanina Kono - integration for fuld musik

19-10-2010

Den 28. oktober 2010 er det Spil Dansk Dag. Det fejrer Vollsmose Kulturhus og Vollsmose Bibliotek dagen igennem med en masse spændende musikalske løjer. Der sluttes af med dagens hovednavn – det dansk-afrikanske orkester Tanina Kono, der spiller i Vollsmose Kulturhus, Store Sal, kl. 19:30 - 21:00.
 

Der er fri entré.

Tanina Kono, der betyder Trækfugle, spiller en blanding af dansk og vestafrikansk musik baseret på egne kompositioner. Musikerne mødte hinanden i sommeren 2006, efter de to danske musikere, Nyboe og Irgens-Møller, var i Mali i vinteren 2006, hvor de fostrede idéen til et orkester med folk fra denne rige musikkultur.
 

Basiru Suso var i forvejen kendt af dem begge og hans samarbejdspartner, trommespilleren Malick Jagne fra Gambia. Sidstnævvnte har siden forladt Tanina Kono, men er blevet erstattet af percussionisten Modou Traore fra Senegal, der er gruppens nyeste medlem.


Med deres forskellige musikalske baggrund har de fire musikere smedet en musik sammen i et fælles udtryk, hvor tradition forbindes med nutid, ikke blot musikalsk, men også ved kombinationen af de klassiske instrumenter kora og djembe, med guitar og synthesizer.

Mandingo

Basiru Suso og Modou Traore har begge baggrund i den store mandingo kultur, som er udbredt i Mali, Senegal og Gambia. Basiru Suso er en sand mester, og er virtuos på sit instrument - koraen - en harpe med 21 strenge. Han er uddannet som griot - en troubadur der ifølge traditionen skal kunne improvisere hyldestsange til ære for folk, der er til stede, samt synge nyheder og sit folks historie til akkompagnement på koraen.

Han har bl.a. spillet sammen med følgende kendte musikere i Danmark; ”den fynske brasilianer” Jorge Degas, Palle Mikkelborg, Moussa Diallo, Mikkel Nordsø, Jakob Andersen og Klaus Menzer. Endvidere medvirker han på Danseorkestrets CD, "Spred Vingerne ud" og på Moussa Diallos CD "K`Kekeliba Project". Basiru har udgivet CDerne "The World Alive" i 2009 "Kouma" i 2007 og "Suso Kunda" i 1999.

Modou Traore spiller afrikanske trommer, blandt andet djembe, den store ekspressive håndtromme, som både bruges til akkompagnement og solotromme. Også tama'en, behersker han - en solo-tromme med et stort udtryksregister; den har et væld af toner, som man frembringer ved at klemme på et snoretræk med overarmen. Den bliver brugt som "talende" tromme, da man kan efterligne sproglyde på den.
 

Modou Traore har arbejdet med optrædende grupper i sit hjemland og arbejdet i Danmark med førende kunstnere i afro- og i jazz-miljøet, bl.a. Moussa Djallo, Mikkel Nordsø og Basiro Suso. Modou Traore har også deltaget som musiker i danseforestilling på Bellevue teatret under Alexander Kølpin. Modou Traore spiller blandt andet også i "Wakilo" sammen med Preben Carlsen og Dawda Djobarteh.

Garvet

Per Nyboe, der som resten af Tanina Kono er en garvet musiker, har siden 1988 turneret Danmark rundt enten solo, i duo-sammenhæng eller som en del af et band. Desuden har Per Nyboe for eksempel spillet i Afrika, USA og Sverige.
 
Foruden dansk-afrikansk musik som med Tanina Kono bevæger Per Nyboe sig inden for genrer som rock, blues, pop, latin og folk som han samlet betegner ”Bossablues Rock Naturpop.” Tidligere på året udgav Per Nyboe den roste cd ”Different Ways to Live.”

Christer Irgens-Møller har været aktiv som musiker, musikforsker og komponist i flere årtier. For eksempel inden for felterne elektronisk musik, avantgarde, improviseret musik, afrikansk og afghansk musik.

Desuden virker han også som dirigent for større ensembler, og har spillet i mange forskellige lande. Christer Irgens-Møller har spillet med utallige andre prominente danske musikere så som Peter Friis Nielsen, Pierre Dørge og John Tchicai samt et væld af kendte udenlandske musikere. Christer Irgens-Møller kan opleves på adskillige LP- og cd-udgivelser.


Tanina Konos repertoire indeholder sange både på dansk og manding; temaer fra dansk folkemusik lægges indover en sang af Suso, og Nyboe og Suso synger hver sit sprog i samme sang! Teksterne handler om at skabe fred og kærlighed blandt folkene: Musik forbinder alle på et højere plan. Det er da integration, der vil noget. Integration for fuld musik!


Tanina Kono er: Basiru Suso - kora og vokal, Per Nyboe - guitar og vokal, Christer Irgens-Møller - keys og vokal og Modou Traore – afrikanske trommer.

Kontaktperson:

Peter Widmer
Kommunikations- og kulturmedarbejder
Vollsmose Kulturhus
Vollsmose Allé 14, postboks 48
5240 Odense NØ

Tlf.: Direkte: 6375 0882
Mail to: pawi@odense.dk