Spring til indhold
Nyhed

Robotter indtager gågade og skaber nyt liv

22-11-2010

Robotter indtager gågade og skaber nyt liv

Som et synligt bevis på Odenses centrale placering i den danske robotverden får byen Danmarks første permanente robotmøbler. Det sker, når "Performativt Landskab" åbner i Jernbanegade midt i centrum. Indvielsen foregår onsdag den 24. november kl. 15.00.

Performativt Landskab er robotmøbler, der forskyder sig lodret og tilpasser sig brugerne samtidig med, at de fungerer som legeplads for børn og barnlige sjæle. Møblerne bliver de første i Danmark, der installeres permanent i bybilledet.

Robotmøblerne placeres i den centrale og nyrenoverede gågade, Jernbanegade. Her skal de være med til at skabe en god forbindelse mellem banegården og bymidten, og de skal supplere den nyetablerede Gråbrødre Plads. De skal fange de forbipasserende flygtigt og give dem grund til at stoppe op for en stund og lege med - de skal skabe liv, bevægelse og aktivitet i gaden.

- Med det performative landskab skaber vi mulighed for, at byens borgere og besøgende kan opleve og gøre brug af byen på helt nye måder. De kan spontant og intuitivt selv skabe rammerne for deres aktiviteter. Det stemmer perfekt overens med vores vision ”at lege er at leve” og med byrumsstrategien, som peger på, at vi skal have en mere levende og legende by, der skiller sig ud, og en rummelig og oplevelsesrig bymidte, siger rådmand Jan Boye.

Indvielsen

Indvielsen afholdes på Jernbanegade onsdag den 24. november kl. 15.00. Her vil rådmand Jan Boye og citychef Sine Larsen sige et par ord. Bagefter er der fri leg, og der kan tankes op med lidt varmt at drikke og julesmåkager.

Samarbejde

Robotmøblerne er udviklet i samarbejde mellem Odense Kommune og Danmarks største producent af byrumsinventar VEKSØ fra Fredericia, aktuator-virksomheden Movetec fra Søndersø på Fyn og Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi fra Odense.

-Som led i en innovativ udvikling af byens rum indgår VEKSØ ofte tværfaglige samarbejder med forskellige partnere. Vi tror på, at de bedste resultater opnås ved tværfagligt samarbejde, gerne i en kombination med bygherre, eksterne teknikere og rådgivere, siger Claus Mølhede, National Sales Manager i VEKSØ.

- Vi har koblet det legende med alment tilgængeligt byrumsinventar ved at indarbejde bevægelige møbler, så byens borgere kan skabe deres egne siddepladser og samtidig lege med højdeindstilling og belysning, siger Bo Stjerne Thomsen, robotdesigner på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Playspots

I Odense Kommune indgår det performative landskab som en del af kommende playspots i bymidten. Playspot er steder, hvor der er mulighed for spontan aktivitet. Det er ikke en legeplads, en sportsplads eller en scene, men de kan lidt af det samme. Playspots skal medvirke til at skabe mere liv i gaderne og skabe opmærksomhed omkring den centrale bydels meget store styrker: kombinationen af aktiverende og attraktive byrum med grønne områder i en smuk mosaik inden for meget korte afstande.

Kontakt:

Anne Ramborg, Projektleder, Odense Kommune, tlf. 65 51 27 94
Claus Mølhede, Sales Manager, VEKSØ, tlf. 79 21 22 82
Erik Kaag, Sales Manager, Movetec, tlf. 63 89 28 27
Bo Stjerne Thomsen, Robotdesigner, Teknologisk Institut, tlf. 72 20 24 58