Spring til indhold
Nyhed

Odense Kommune vil invitere fribyforfatter

21-09-2010

Odense d. 21/9 2010
Politikerne i By- og Kulturudvalget i Odense Kommune besluttede i dag at sætte processen i gang med at invitere en forfulgt forfatter til Odense. Det første forfatterophold under fribyordningen skal begynde primo 2011.

Erfaringer fra andre fribyer viser, at et aktivt og frugtbart gæsteophold kendetegnes ved et godt match mellem by og forfatter, samt et ophold hvor forfatterens faglige kompetencer anvendes.

Politikerne har derfor i dag godkendt en forfatterprofil for at kunne vise, hvad Odense kan tilbyde en udenlandsk forfatter på et 2-årigt gæsteophold. Forfatterprofilen skal synliggøre for en udenlandsk forfatter, hvilke muligheder der er i Odense.

Forfatterprofilen bliver nu sendt til den internationale netværksorganisation af fribyer, ICORN, og den vil indgå i ICORNs arbejde med at finde en forfatter, som er interesseret i at komme på et 2-årigt gæsteophold i Odense.

Dialog med byens uddannelses- og kulturliv

For at afdække hvilken forfatterprofil der passer til Odense, har By- og Kulturforvaltningen rådført sig med dele af byens uddannelses- og kulturliv. De har givet forslag til, hvordan fribyordningen kan gøres relevant for Odense. Samarbejdet har vist stor opbakning til fribyordningen blandt byens kulturliv, og mange af byens kultur- og uddannelsestilbud ser konkrete aktivitetsmuligheder i fribyordningen.

Forfatterprofilen viser, at Odense lægger vægt på, at forfatteren får et aktivt ophold, hvor forfatteren møder et dansk publikum og synliggør fribyordningen for byens borgere.

Odense viser ansvar

Når Odense tager imod en fribytterforfatter, er det ikke bare til fordel for forfatteren. At huse en fribytterforfatter bidrager til kampen om ytringsfrihed, som ikke alle steder værdsættes i samme grad som i et demokrati som Danmark. Odense viser ansvar og er samtidig med til at bevare og udsprede ytringsfriheden.

- Verden er et barskt sted, hvor vi desværre ser de mest basale frihedsgrader blive trådt under fode af diktatorer og frihedsrøvende magthavere. Fribyordningen kan synes som en lille dråbe vand i en ørken af uretfærdighed. Men der skal ikke være nogen tvivl om, at fribyordningen er både en smuk og yderst vigtig gestus. Verdens fribyer yder en umålelig indsats for ytringsfrihed og demokratisk udvikling af verden. Jeg er derfor stolt over, at vi har sat gang i at få en forfatter til fribyen Odense, siger Jan Boye, rådmand for By- og Kulturforvaltningen.

Odense er attraktiv for udenlandsk forfatter

Også fribykoordinator Michael Linde Larsen ser frem til, at Odense skal huse en fribyforfatter.

- Jeg er overbevist om, at Odense er attraktiv for en udenlandsk forfatter. Fagligt kan jeg se rigtig mange muligheder for at lave aktiviteter, hvor vi sætter fokus på temaet ytringsfrihed, demokrati og forfatterens eget forfatterskab. Jeg er fx selv meget spændt på, hvad fribyforfatteren og jeg kan lave af samarbejdsprojekter med byens andre kulturinstitutioner. Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe forfatteren med at møde sit odenseanske publikum. Både på biblioteket, men også i andre sammenhænge. Det kan fx være på teatret eller i en filmsammenhæng, siger fribykoordinator Michael Linde Larsen.


Fakta

Odense er en af verdens fribyer, organiseret i International Cities of Refuge Network (ICORN). Fribyordningen har til formål at forsvare demokrati og ytringsfrihed. Fribyer tilbyder konkret fristeder til udenlandske forfattere, hvis ytringsfrihed krænkes i deres hjemland.
http://icorn.org/

Der er 31 fribyer organiseret i ICORN. Heraf ligger 4 byer i Danmark: Amsterdam, Barcelona, Bergen, Bryssels, Chiusi, Drøbak, Fanø, Frankfurt, Frederiksberg, Gothenburg, Grosseto, Hanover, Haugesund, Kristiansand, Lillehammer, Malmö, Mexico City, Miami, Molde, Norwich, Odense, Oslo, Palma de Mallorca, Potenza, Skien, Stavanger, Stockholm, Tromsø, Trondheim, Uppsala, Århus.


Yderligere information

Jan Boye
Rådmand for By- og Kultur
jb@odense.dk
Tlf.: 6551 2000

Ellen Drost
Afdelingschef for Kultur
drost@odense.dk
Tlf.: 6551 2800

Michael Linde Larsen
Fribykoordinator
Odense Centralbibliotek
mil@odense.dk
Tlf.: 6551 4482