Spring til indhold
Nyhed

Odense Kommune vandt 1. præmie i international konkurrence

09-11-2010

Odense Kommune har de seneste dage dystet i en international konkurrence i Chicago "The International Awards for Liveable Communities" (LivCom). Byen stillede op i en kategori af byer med 150.000 til 400.000 indbyggere - blandt andet Miami Beach.

Med til førstepladsen fulgte en guldmedalje samt en særlig pris for evnen til at udvikle det naturlige og bebyggede landskab.

- Det glæder mig meget, at Odense har levet op til de store forventninger, som vi havde til vores deltagelse i denne konkurrence. At det tilmed blev den flotteste tænkelige placering er noget, der virkelig sætter Odense på det internationale landkort. Jeg håber, at borgere, erhverv og turister vil glæde sig sammen med os og forstå at påskønne denne pris. Jeg glæder mig også over den flotte anerkendelse, som ligger i, at vi får en særlig hæder for evnen til at udvikle det naturlige og bebyggede landskab. Det viser, at vi har noget helt særligt her, som vi skal forstå at værne om og fortsat udvikle på, siger Jan Boye, rådmand i By- og Kulturforvaltningen.

Konkurrencen
I konkurrencen dyster de forskellige byer om evnen til at arbejde helhedsorienteret med at skabe et bæredygtigt og attraktivt samfund for byens borgere. Der er fokus på 6 områder i konkurrencen:

  • Forskønnelse af byrummet: Samspillet mellem natur og bebyggelse. Eksempler var Stige Ø, renovering af Kongens Have, brugen af byens grønne områder.
  • Kunst, kultur og arv: Eksempler var Brandt’s området og udvikling af havneområdet.
  • Best practices på miljøområdet: Eksempler var Miljøpolitikken, Klimaplan,  etablering af ny skov, fredning af Odense Ådal og brug af halm til fjernvarme.
  • Lokal inddragelse og indflydelse: Eksempler var hvordan vi integrerer borgerne i planlægningsprocesserne og oprettelsen af integrationsrådet og ældrerådet.
  • Sund livsstil: Eksempler var Sundhedspolitikken, Cyklisternes by og løb i byen.
  • Strategisk planlægning: Gennemgang af, hvordan vision, politikker, strategier og handleplaner hænger sammen som hånd i handske.

Odense deltog med en projektgruppe fra By- og Kulturforvaltningen, som præsenterede Odense overfor et dommerpanel. Indsatsen rakte altså til en 1. præmie.

- Det har stor betydning for os internt i By-og Kulturforvaltningen. Der er pres og store udfordringer i dagligdagen, så hvornår er det lige, at man får stoppet op og gjort status. Det har deltagelsen i konkurrencen været en god anledning til. Det giver meget god energi for alle i organisationen, og jeg er stolt over medarbejdernes præstation. Jeg glæder mig meget til at høre mere om den inspiration, som vores folk har med hjem fra Chicago, nu hvor de har været sammen med de ypperste inden for området til konkurrencen, siger Thomas Boe, der er afdelingschef i Natur, Miljø og Trafik.

Generalkonsulen Jakob Andersen fra det danske konsulat i Chicago var til stede ved prisoverrækkelsen på Hilton Chicago.


Yderligere informationer
Rådmand Jan Boye, mobil 20402912
Afdelingschef for Natur, Miljø og Trafik, Thomas Boe, e-mail: tfbo@odense.dk, tlf: 65 51 27 00


Fakta – hvad er LIVCOM?
LivCom har eksisteret siden 1997 og bliver støttet af UNEP (FN’s miljøprogram) og IFPRA (International Federation of  Parks and Recreation Administration). Formålet med LivCom er at fremme best practice, innovation og ledelse med henblik på at skabe et dynamisk og miljømæssigt bæredygtigt lokalsamfund, som forbedrer livskvaliteten for byens indbyggere.