Spring til indhold
Nyhed

Norsk grus til Odenses veje

12-02-2010

Bæredygtig grus fra Oslofjorden er på vej til de odenseanske veje. Gruset, som er et rent naturprodukt,  indeholder den rette mængde salt, som sørger for at gruset bindes til vejen

I søgen efter alternativer til vejsalt blev Myndighed og Vejdrift opmærksom på, at der importeres grus fra Oslofjorden, som umiddelbart minder om det grus, man hidtil har brugt bortset fra, at det norske grus allerede indeholder salt. I Odense Kommune ønsker man at teste produktet resten af vinteren for at undersøge, om det har den forventede effekt på vejene.

Der er flere fordele ved gruset fra Oslofjorden. Indkøbsprisen er ca. 2/3 af det grus, som hidtil er blevet brugt. Desuden spares udgifterne til at blande grus og salt. Gruset fra Oslofjorden er et færdigt produkt, som indeholder 1-1,2% salt. Det skønnes, at prisen for det norske grus er ca. det halve af, hvad grusgravsmaterialet koster, når udgifterne til blanding, løn, transport og blandeanlæg er lagt til. Det danske grus kan bruges til andre formål, hvor der normalt ikke skal være salt i.

Brugen af Oslofjordens grus lever på alle måder op til Odense Kommunes ambition om bæredygtighed. Ikke bare prisen og udnyttelsen af gruset er bæredygtig, også transporten til Odense er forsvarlig i miljømæssig forstand. Gruset bliver fragtet hertil på et skib, som skulle til Odense i et andet ærinde med lasten tom.