Spring til indhold
Nyhed

Fartglade bilister gør beboere bekymrede

01-10-2010

Seks ud af 10 personer, som bor ved en landevej, er bekymrede på grund af bilernes høje fart. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.  Nu vil Odense Kommune sammen med blandt andre politiet gøre noget ved problemet. Bilisterne skal mindes om, at de skal overholde fartgrænsen, så landevejene bliver mere sikre.

Der bliver ofte trådt for hårdt på speederen på landevejene. Mange bilister overholder ikke hastighedsgrænsen på 80 km/t, og det er en stor del af forklaringen på, at næsten to ud af tre trafikdrab sker på netop landevejene.

Flere end 725.000 mennesker bor i landdistrikter og lever deres liv ved landevejene. Nu viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at seks ud af ti personer, der bor i nærheden af en landevej, er bekymrede over bilisternes høje fart på deres vej. Det vil Odense Kommune nu være med til at ændre på.

- For os er det vigtigt, at vores borgere føler sig trygge, når de går, cykler eller kører på vejene i kommunen. Derfor skal vi gøre noget ved det, når mange borgere siger, at de er bekymrede over bilisternes høje fart. Selv en lille hastighedsoverskridelse kan få fatale konsekvenser, og sammen med politiet vil vi nu sætte fokus på problemet og minde bilisterne om, hvorfor de skal overholde fartgrænsen, siger rådmand Jan Boye fra Odense Kommune.

I Odense Kommune bor ca. 7.000 borgere tæt på landeveje og veje. Det er veje som Otterupvej, Ejbygade, dele af Sdr. Boulevard og Hjallesevej, og her er høj hastighed et problem. Der er ca. 32 km i alt.

Problem i hele landet
Det er ikke kun i enkelte kommuner, at man har et problem med den høje fart på landevejene. I foreningen Landsbyerne i Danmark hører man ofte fra medlemmer i hele landet, der føler sig bekymrede på grund af bilister, der kører for hurtigt lige uden for deres hoveddør.

- I mange landsbyer bor der familier lige ud til landevejen, og for dem er det utrygt at køre ud af indkørslen, når bilerne suser forbi i meget høj fart. Folk færdes jo også på vejen med børn og hunde, og når der ikke er noget fortov mange steder, så går de i vejsiden og bliver skræmt, hver gang en bil drøner forbi tæt på dem. Derfor ville vi ønske, at bilisterne overholdt hastighedsgrænsen, siger Carsten Abild, formand for landsforeningen Landsbyerne i Danmark.

Politi og børn skal få farten ned
Hvis du kører 93 km/t i stedet for 80 km/t, fordobler du risikoen for at ende i en dødsulykke. Derfor er det afgørende vigtigt, at bilisterne overholder hastighedsgrænserne. På en landevej kan der hurtigt komme en bil, cyklist, bus, lastbil eller en fodgænger ud fra en sidevej.

For at minde bilisterne om fartgrænserne sætter politiet ind med landsdækkende kontrol fra den 4. – 10. oktober. Samtidig vil man kunne deltage i en landsdækkende konkurrence via www.sikkertrafik.dk. Alle landets Q8-stationer vil også engagere børn og forældre i konkurrencen, hvor børnene skal tegne den bedste og mest sikre vej, og forældrene skal svare på spørgsmål om fart. Det skal få familierne til at huske, hvorfor de selv skal overholde fartgrænserne, når de kører videre.

- Vi ved fra undersøgelser at en stor del af trafikanterne kører for hurtigt, fordi de er uopmærksomme og glemmer at holde øje med deres egen fart. Derfor er det vigtigt, at vi sætter ind på alle fronter og minder bilisterne om, at når de kører for hurtig, så går det ud over nogle andre i trafikken – især beboerne langs vejene. Farten er nemlig en af forklaringerne på at mange beboere langs vejene er bekymrede, siger Anette Aaby Hansen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta:
Næsten to ud af tre trafikdrab sker på landevejene. Hvis alle overholder hastighedsgrænserne, kan 100 personer redde livet om året.

Der bor flere end 725.000 mennesker i landdistrikter – dermed bor en stor del af befolkningen i nærheden af eller ud til en landevej.

Seks ud af 10 beboere langs landevejene er bekymrede over bilisternes for høje fart, viser undersøgelsen, der er lavet af YouGov Zapera for Rådet for Sikker Trafik.

Den landsdækkende kampagne ”Mit hjem – Din fart?” vil i perioden 5. – 26. oktober minde bilisterne om, at der bor mange familier langs landevejene, som er generet af bilisternes for høje fart.
Kampagnen er blevet til i et samarbejde mellem Kommunerne i Danmark, politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg, Rådet for Sikker Trafik og støttes af Q8.

Som en del af kampagnen kan man deltage i en landsdækkende konkurrence på landets Q8-stationer. Børn kan vinde en tur til Lalandia med deres familie, hvis de tegner deres bud på verdens bedste vej. De voksne kan vinde et års forbrug af brændstof ved at deltage i en quiz, hvor de bl.a. skal svare på, hvor hurtigt man må køre på landeveje. Find nærmeste Q8-station her: www.Q8.dk

www.sikkertrafik.dk kan man downloade fotos fra kampagnen, se kampagnens tv-spot, sympatisere med kampagnen via en Facebook-gruppe og finde flere fakta og cases.

Se mere om politiets kontrol på www.politi.dk

Kontakt:
Tina Møller Nielsen, Odense kommune, tmn@odense.dk, mobil:20 80 79 53
Winnie Lund iSyddanmarks Færdselssikkerhedsudvalg, wml@vd.dk, 50 98 48 95
Carsten Abild, formand, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark: 4018 3206.
Anette Aaby Hansen, projektleder, Rådet for Sikker Trafik: 3916 3967 / 2127 5936.