Spring til indhold
Nyhed

"Ta' ti af farten" kører igen

05-10-2009

Nye hastighedsmålinger fra Vejdirektoratet viser, at hastigheden på de danske landeveje er for høj. Odense Kommune støtter derfor en kampagne, som skal få bilisterne til at lette foden fra speederen.


Der er stadig behov for kampagneaktiviteter over hele landet, hvis bilisterne skal sænke farten. Odense Kommune støtter derfor fartkampagnen "Ta'10 af farten", som kører igen fra den 5. til den 25. oktober. Bilisterne vil bl.a. møde vejkantplakater med budskabet om at sænke farten.


- Bilisterne fortæller, at kampagnen får dem til at sænke farten, og jeg synes derfor, at det er vigtigt, at vi bliver ved med at gentage budskabet. For høj fart er skyld i hvert fjerde trafikdrab, og derfor er kampagnen fortsat yderst aktuel, siger Rådmand Anker Boye fra Odense Kommune.


Farten er højest på de jyske landeveje, hvor gennemsnitshastigheden ligger mellem 87 km/t og 88 km/t. Knap så slemt ser det ud på øerne (Fyn, Sjælland, Lolland, Falster, Bornholm), hvor gennemsnitshastigheden ligger mellem 81 km/t og 83 km/t.

Gennemsnitshastigheden dækker dog over et bredt spænd. Fra dem der kører lige på grænsen, til dem der kører væsentligt over. Derfor er der også behov for kampagnen på øerne.


Hvorfor kører vi for hurtigt?

26.943 bilister er i løbet af de første otte måneder af 2009 blevet stoppet af politiets manuelle kontroller for at køre for hurtigt på vejene. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. Og forklaringerne er mange, når man spørger bilister om, hvorfor de kører for hurtigt:


38 % siger, at de ikke tænkte over deres fart.

26 % siger, at de havde travlt

10 % siger, at vejforholdene indbød til det.

(kilde: Rådet for Større Færdselssikkerhed )


- Mange bilister tænker ikke over deres fart og er ikke klar over, at selv en lille hastighedsoverskridelse kan få store konsekvenser. Derfor er det godt, at man ude i trafikken og på alle landets Q8-stationer nu bliver mindet om, at det gavner ens egen sikkerhed, når man letter trykket på speederen, siger Søren Troels Berg, specialkonsulent hos Rådet for Større Færdselssikkerhed.


Om fartkampagnen

Fartkampagnen "Ta´10 af farten" retter sig primært mod mænd mellem 25 og 49 år, og bag kampagnen står Kommunerne i Danmark, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg, politiet, Q8 og Rådet for Større Færdselssikkerhed.


Kampagnen består af vejkantplakater, radio- og Tv-spots, information til bilisterne på alle landets Q8-stationer og opfølgende politikontrol i uge 43.


Man kan læse mere på:
www.sikkertrafik.dk og downloade fartplakaterne og TV- og radiospots på http://www.sikkertrafik.dk/6b2000c


For yderligere oplysninger kontakt:

Odense Kommune Tina Møller Nielsen: e-mail: tmn@odense.dk

Vejcenter Syddanmark, Birger Villadsen: e-mail: bvi@vd.dk
Fyns Politi, Peder Pedersen, Telefon: 66 13 26 55, e-mail: PPE003@politi.dk