Spring til indhold
Nyhed

Sundt og nytænkende børnehus til 88 børn

11-11-2009

Odense Kommune sætter nye standarder for bæredygtigt og pædagogisk gennemtænkt institutionsbyggeri. Det er kommunens nyeste børnehus, Børnehuset Dragen, som blev indviet onsdag, et godt eksempel på.


Alle materialer er svanemærkede. Det er passivhus-certificeret med et ekstremt lavt varmeforbrug. Og så er der tænkt børn på alle leder og kanter.

- Der er langt mere plads at boltre sig på end i traditionelle børnehaver, men der er også tænkt pædagogisk i indretningen. Hele arkitekturen understøtter de ambitioner, vi har med at udvikle børnene i Odense Kommune - nemlig at børnene skal befinde sig i attraktive og udfordrende lærings- og udviklingsmiljøer, siger rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen Jane Jegind (V).

For eksempel har Børnehuset Dragen små nicher hist og her, hvor børn kan bygge en hule, læse eller være i fred. I alt er der 414 kvadratmeter pædagogisk areal til de 88 børn, som er fordelt med 44 børn i vuggestue og 44 børn i børnehave, mens lovgivningen kun kræver 268. Det betyder færre snotnæser og flere muligheder for aktiviteter.

Og så er der funktionsopdelte rum, hvor børnene får en række særlige oplevelses- og udviklingsmuligheder. Dragen har teatersal, atelier, motorik- og sanserum, samt pædagogiske køkkener ude og inde.

Ifølge nyeste forskning på børneområdet, er det vigtigt, at børn ikke får brudt flowet i deres aktiviteter. Og det vil ikke ske på samme måde i Børnehuset Dragen som i traditionelle daginstitutioner, hvor man er nødt til at rydde op, efter man har spist, før børnene kan male og tegne igen.

Anderledes er også små ’kravlehuller’ i væggene, så børn kan lege på tværs af stuerne.


Færre sygedage

Huset er stærkt isoleret, og varmeregningen forventes at ligge på under 20 procent af en normal varmeregning.

Erfaringer med passivhuse, der er bygget af indeklimavenlige materialer, viser desuden, at børn og pædagoger er mindre forkølede og har dermed færre sygedage.

Væggene er af rent træ med en stor isoleringsgrad, og vældige glasfacader giver lys og henter solenergi til opvarmning. Samtidig er der en stor grad af mekanisk udluftning.

På en såkaldt touch-screen ved indgangen kan forældre læse om det aktuelle energiforbrug samt beskeder og information fra pædagoger.

I huset er der - i lighed med vuggestuen Solkernen, der også er et passivhus og som blev indviet i fredags - således taget hensyn til miljø og bæredygtighed og ikke mindst børn og medarbejderes sundhed.

Yderligere information om passivhuse kan findes på passivhus.dk

Kontakt:

Børn- og Ungerådmand Jane Jegind, tlf. 65 51 50 00, mobil 20 91 10 31 eller på mail:

jmj@odense.dk
Institutionsleder Susanne Gotthelf, mobil 40 19 70 86 eller på mail: sugo@odense.dk
Arkitekt Torry Faxø, tlf. 65 51 26 49, mobil 29 63 09 78 eller på mail:
tsf@odense.dk