Spring til indhold
Nyhed

Spiserobot kommer til Odense

20-04-2009
My Spoon kan hjælpe personer, der ellers er afhængig af andres hjælp til at spise. Spiserobotten kan gribe om maden og løfte den op til munden for brugeren. Måltidet foregår på brugerens præmisser, der selv bestemmer, om han/hun har lyst til ærter eller til at smage lidt mere af oksestegen i sin næste mundfuld.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan præsentere spiserobotten, siger ældre- og handicaprådmand Peter Rahbæk Juel (S), der selv første gang så og prøvede spiserobotten, da han i efteråret 2008 var i Japan for at få et indblik i de nyeste tiltag inden for velfærdsteknologi.

- Jeg blev meget begejstret, da jeg prøvede skeen i Japan og har siden håbet på, at vi kunne få mulighed for at afprøve skeen i Odense Kommune. Det ser ud til at være ved at lykkes, så vi i nær fremtid, kan give odenseanske handicappede mulighed for at afprøve skeen. Min forventning er, at skeen vil kunne give øget livskvalitet til fx fysisk handicappede, der vil opleve en frihed ved pludselig selv at kunne spise, uddyber Peter Rahbæk Juel.

Dansk afprøvningsprojekt
Det er Center for Robotteknologi ved Teknologisk Institut, der står bag My Spoons optræden på konferencen, og det er her man i øjeblikket gør forberedelserne til et større dansk afprøvningsprojekt med skeen i centrum.

- Potentialet for at gøre mennesker mere selvhjulpne er meget stort, og skeen er et stærkt bud på den slags teknologi, som i fremtiden vil give brugerne en bedre kvalitet af deres velfærdsydelser. Vi ser derfor frem til at opnå yderligere erfaringer med denne spændende velfærdsteknologi, udtaler projektleder ved Center for Robotteknologi Troels Vilms Pedersen og fortsætter:

- Efter at vi har opnået de første erfaringer med My Spoon planlægger vi at lancere et stort nationalt vidensudviklingsprojekt om anvendelsen af skeen.

Spiserobotten kan se på Ældre- og Handicapforvaltningens stand på konferencen Velfærdsteknologi.NU! i dag, mandag den 20. april 2009 kl. 9.30-16.00 på Bramstrup Gods, Bramstrup 1, Årslev v. Odense.

Yderligere oplysninger
Rådmand Peter Rahbæk Juel (S), 30 51 31 15
Projektleder Troels Vilms Pedersen, 72 20 20 83