Spring til indhold
Nyhed

200 bycykler til Odense

22-10-2009

Ny aftale på byudstyr betyder, at Odense får 200 bycykler til byen allerede næste år. Også flere toiletter og buslæskærme bliver resultatet af den nye kontrakt på byudstyr, som By- og Kulturudvalget sender videre til Økonomiudvalget.

Den tidligere aftale med AFA JCDecaux på byudstyr udløber ved udgangen af 2009, og derfor har Odense Kommune arbejdet på at få lavet en ny aftale. I fremtiden er det også AFA JCDecaux, der skal stå for Odenses byudstyr.

- Det er en mangeårig partner, som vi har gode erfaringer med. Så derfor er vi glade for den nye aftale, som udover traditionelt byudstyr også giver Odense bycykler, siger By- og Kulturrådmand Anker Boye.

Bycykler til Odense
Tilbuddet fra AFA JCDecaux indeholder som noget helt nyt et bycykelsystem specielt designet til Odense. Cyklen hedder Odense Bike-O, og der vil blive opsat 200 cykler i byen. Med i aftalen hører også drift og vedligehold af cyklerne, så brugerne altid kommer til en cykel, der fungerer. Herudover bliver cyklerne også transporteret rundt i byen, så stationerne altid er fyldt op med køreklare bycykler og står klar til at modtage lånte cykler.

- Endelig kan vi tilbyde byens borgere en rigtig god bycykel her i Odense. Det er en slidstærk cykel i aluminium, og den er designet ud fra AFA JCDecauxs 15 års erfaringer med bycykler. Jeg håber, at mange vil bruge cyklen i byen - enten til og fra arbejde, mellem møder eller blot for fornøjelsens skyld, siger Anker Boye.

Nye toiletter i byen og flere buslæskærme
Udover et bycykelsystem betyder aftalen også, at Odense får flere offentlige toiletter.

- Byens toiletter har længe trængt til et løft, så det er dejligt, at vi nu kan tilbyde flere og mere moderne toiletter i bymidten, siger Anker Boye.

Herudover fordobles antallet af buslæskærme til glæde for dem, som bruger offentlig transport.

Reklamefinasieret byudstyr
Nøjagtig som det hidtil har været, er byudstyret reklamefinansieret. - Med flere buslæskærme kommer der flere reklamer i bybilledet, men når det også betyder, at vi nu kan tilbyde bycykler i Cyklisternes By, som odenseanerne ikke kommer til at betale for, så synes jeg, at det er en god aftale. Og så er det også vigtigt at sige, at alle reklamestanderne har en funktion - f.eks. som toiletbygning, buslæskærm eller med bykort på den anden side, som vi kender dem fra bybilledet i dag, siger Anker Boye.

Med aftalen bliver det også muligt at markedsføre Odense på standere i andre byer i Danmark for godt en million pr. år.

- Det er en rigtig god mulighed for at kunne fortælle vidt og bredt om, hvad der foregår i Odense og sætte vores spændende by på landkortet. Odense har mange gode aktiviteter og events, som vi gerne vil trække endnu flere til fra hele Danmark. Med den her aftale får vi mulighed for at markedsføre events i Odense i f.eks. Svendborg, Kolding eller København, siger Anker Boye.

Yderligere oplysninger
Kontorchef i Myndighed og Vejdrift, By- og Kulturforvaltningen Thomas Jaap, tjaa@odense.dk, mobil: 5149 0422, tlf.: 6551 2704

Se også mere i dagsordensteksten for By- og Kulturudvalget.

FAKTA OM BYCYKLEN

Bycykelsystemet er et såkaldt lukket system, hvilket betyder, at brugerne skal betale for at benytte cyklen.

Betaling foregår med mobiltelefonen, så når man vil låne en bycykel, sender man en sms med nummeret fra den stander, man vil leje cyklen fra. Prisen er endnu ikke fastsat, men et årskort vil koste i omegnen af 300 kr.

Cyklerne er alle udstyret med RFID-chip, så de kan spores. Sammen med SMS-betaling skulle det gerne sikre, at cyklerne bliver leveret tilbage i god stand.

Indtil videre bliver der stillet 200 cykler op til byens borgere og pendlere, men der er mulighed for at udvide systemet - også til f.eks. at omfatte firmaer.

Cyklen i detaljer
Magnetlys for & bag
Cykelkurv med hvid refleks
Hånd- og fodbremser
Ringeklokke
5 gear
Støttefod
Kædekasse
Stel i aluminium
Gule reflekser på hjulenes eger og pedaler
Vandskyende, komfortabel sadel – kan instilles i højden
Infotavle på styret
Punktérfri dæk
For og bagskærm, hærværkssikret
Helstøbte aluminiums eger