Spring til indhold
Nyhed

Naturens bånd set fra luften

23-09-2009

Formfuldendte linjer og farvespil på en pløjemark. Fantastiske skyggebilleder af dyr, der krydser en frostblå eng. Isflager i Horsens fjord som mosaikker i et indviklet mønster. Linjer og motiver i naturen kan åbenbare sig på næsten guddommelig vis, når man ser det hele lidt fra oven. Det har luftfotograf Jan Kofod Winther et skarpt øje for, når han flyver alene i sit lille Cessna 172, mens han fotograferer med håndholdt kamera gennem flyets åbne vindue. Billeder af Skandinaviens mest erfarne luftfotograf kan ses i Vollsmose Kulturhus i hele oktober måned.

Udstillingen "Naturens bånd", som kan ses i Vollsmose Kulturhus, er en del af Fototriennale.dk, hvor Fyn i hele oktober måned vil danne ramme om en storstilet fotofestival under fællestemaet "Landskab".

Udstillingen består af grafiske/abstrakte luftfotografier, der fokuserer på naturens formsprog og menneskets kollektive formsprog som det kommer til udtryk i byens rum og kulturlandskabet, samt det flygtige møde mellem natur og menneske, som ikke sætter sig varige spor, men som kan bringe poesien ind i hverdagen.


"Jeg flyver ofte uden nogen egentlig "plan" for, hvad der skal fotograferes - tilfældighederne er ofte mere "kreative" end min fantasi, så når lyset og vejrforholdene ser ud til at være lovende, flyver jeg ofte ud over landskaberne på jagt efter motiver," fortæller Jan Winther.

Det er mødet med motivet, der er det væsentlige for den erfarne luftfotograf. Det efterfølgende arbejde med at producere de færdige print fylder ikke noget særligt i den kreative proces. Fotografiet er således mødet med motivet: "Billederne er stort set ubeskårne når jeg laver tryk, idet de er færdigkomponerede ved optagelsestidspunktet." siger Jan Winther.


Med udstillingstitlen "Naturens bånd" henviser han til, at det er bånd, som knytter mennesket og naturen sammen. Vi former landskabet og lader os forme af det: "Tidligere måtte vi underordne os naturen – byer blev placeret organisk i landskabet og vi tilpassede os efter naturens former. I dag kan vi sætte os ud over de rammer naturen giver os. Som kollektiv kan vi påvirke og forme vores omgivelser. Det enkelte individ kan dog ikke sprænge naturens rammer – vi kan kun sætte flygtige spor."

I 2007 udgav han fotobogen "Himmelskud – Danmarksbilleder fra mit fly" som indeholder ca. 120 grafisk/abstrakte luftfotografier fra Danmark, og som efterhånden er optrykt i ca. 18.000 eksemplarer. Jan Winther har netop færdiggjort billeddigtet "Jordens Hjerte" om Vadehavet, hvortil Annisette og Frank Hasselstrøm har udarbejdet musikken.


FotoTriennale.dk er det nye navn, for det tidligere "Odense Foto Triennale - Fyns Festival for Fotografi", med udstillinger i Assens, Faaborg, Kerteminde, Ringe, Svendborg og Odense. FotoTriennale.dk viser dansk og internationalt samtidsfotografi og videokunst, ligesom der vil blive afholdt debataftener, paneldiskussioner og artists' talks.


Udstillingen af luftfotograf Jan Kofod Winther i Vollsmose Kulturhus åbner d. 2. oktober og sidste dag er d. 30 oktober. Åbningstid: mand. - tors. kl. 10-15, fred. kl. 10-14. Fri entré.


Kontakt:

Vollsmose Kulturhus: Ann Christina Lie, tlf. 63 75 08 81, e-mail: aclie@odense.dk

FotoTriennale.dk: Kirsten Simonsen, tlf. 65 20 70 31, e-mail: info@fototriennale.dk