Spring til indhold
Nyhed

Kulturmaskinen i Odense – farver over Fyn

25-04-2009
Odenses nye innovative, kulturelle legeplads blev officielt indviet fredag, med fest og farver.

Flot så det ud da de mangefarvede balloner steg til vejrs over Odense, som den endelige markering af Kulturmaskinens eksistens.

”Selvom vi skal foretage en indvielse i dag, klipper vi ikke røde snore over. En Kulturmaskine skal fejres på en mere festlig måde. Så i dag slipper vi farverne løs over hele Odense som et symbol på byens nye kulturelle legeplads - for i Odense leger vi mens vi lever” sagde Kulturrådmand Anker Boye i sin tale i dag.

Og festligt blev det! Rigtig mange mennesker var mødt op i Farvergården, for at nyde de mange indslag som den officielle indvielse bød på.

Med Kulturmaskinen går Odense Kommune helt nye, innovative veje i kulturverdenen. Nogle af byens fremtrædende kulturaktører er blevet samlet under et tag i hjertet af Odense på Brandts Klædefabrik. Det nye kulturhus og den omkringliggende plads blev i dag officielt indviet med gøgl, musik, balloner, rådmand, fest og farver.

Med Kulturmaskinen har odenseanerne fået et nyt kulturelt fyrtårn midt i byen. Kulturmaskinen er et af resultaterne af Odense Kommunes partnerskab med Realdania om at realisere en række projekter i forbindelse med Odenses kulturstrategi.

Kulturmaskinen skal sikre synergi mellem de mange kulturinstitutioner og aktører i Odense. Det nye bofællesskab danner nemlig grobund for et helt nyt og enestående kulturelt miljø. Udover Kulturmaskinens faste beboere er der allerede gang i rigtig mange konstruktive samarbejder med kunstnere og andre ildsjæle, for på den måde at skabe en mangefarvet palet af kunstneriske udtryk, så der er noget til både bredden og dybden med kvalitet som det gennemgående kodeord.

Farvergården
Enhver der har besøgt Brandts Klædefabrik ved, at det er noget ganske særligt, og med den nyindrettede plads - Farvergården - foran Kulturmaskinen, er der nu mulighed for flere stemningsfyldte, intime udendørsoplevelser af høj kunstnerisk kvalitet. Det blev slået endeligt fast i dag, hvor Farvergården blev taget i brug for første gang, og det var dermed startskuddet til en aktiv sommer med masser af farver i Farvergården. Fra d. 8. maj vil der hver fredag være musik eller andre farverige indslag fra kl. 15.30 til 17.30.

Farvergården er indrettet i en tidligere baggård, hvor der før var parkerede biler, containere og masser af skrammel. Nu har landskabsarkitekterne Land Plus skabt et smukt gårdrum, der er født til kulturbegivenheder. Bygningernes facader kan anvendes til projektioner af billeder og film, og det er muligt at skræddersy sceneopsætningen til det enkelte arrangement.

Kulturmaskinen
Kulturmaskinen huser også fire brugerbaserede værksteder, hvor folk fra gaden kan komme ind og arbejde under kyndig vejledning. Mediegrafisk-, tekstil-, ler- og træværkstedet er i fuld gang, og besøges dagligt af mange glade brugere. Specielt for sidstnævnte – Træ- og metalværkstedet - er det dog, at det rent fysisk befinder sig på en anden adresse: Østre Stationsvej 26, men fungerer ellers på samme måde og med samme åbningstider som de andre værksteder.

Kulturmaskinen har desuden fem flotte mødelokaler som kan lejes af foreninger og andre aktører, og huser også flere scener velegnede til koncerter, teater, foredrag og andre sjove ting. Derforuden har Kulturmaskinen sin egen cafe der har det fynske køkken i centrum

At lege er at leve…
”At lege er at leve” hedder Odenses vision fra 2008, der bygger på et ønske om at gøre byen kendt som den legende by, hvor man tør tænke anderledes og give plads til mangfoldighed. Med Kulturmaskinen har Odense fået et kulturelt fyrtårn med format - en kulturel legeplads i byens centrum, der kan rumme legen - et væld af forskelligartede aktiviteter, og et stærkt, modigt og mangfoldigt kulturtilbud til byens borgere.

Kulturmaskinen er – med sin unikke placering – blevet Danmarks mest fleksible ramme for store, komplekse kulturbegivenheder. Med sine mange forskellige lokaler og kombinationsmuligheder med udendørs faciliteter er Kulturmaskinen blevet til den mest alsidige kulturelle legeplads. Ved særlige lejligheder kan hele maskinen omstilles til en samlet indsats for ét formål. Alle inden- og udendørs faciliteter kan tages i brug. Eksempler på sådanne begivenheder kan opleves allerede i morgen d. 25. april hvor Kulturmaskinen danner ramme om „Åben By“. Fra kl. 11-15 „åbnes byen“ for kommende studerende. Her kan man møde studerende, høre om uddannelserne og bliv klogere på, hvordan det er at læse videre i Odense.

Hele Kulturmaskinen vil være stopfyldt med aktiviteter og studerende, som kan fortælle om studielivet i Danmarks tredjestørste by. Oplev blandt andet stand-up, rapelling, snacks og musik og en Kulturmaskine der emmer af liv!

Læs mere på www.odense.dk/aabenby

Af andre store begivenheder i Kulturmaskinen kan der nævnes Odense Internationale Film Festival (17. – 22. august) og Robotfesitvalen (10. – 12. september)


For yderligere oplysninger:
Kulturkonsulent - Birgitte Weinberger: +45 6551 2821 , bsw@odense.dk