Spring til indhold
Nyhed

Festival succes i nye lilla omgivelser

24-08-2009

Den 24. udgave af internationale filmfestival i Odense nærmer sig sin afslutning og vinderne er fundet.


Området omkring Brandts Klædefabrik i Odense har i løbet af ugen været bundet sammen af lilla løbere og bannere – imens publikum er strømmet til d. 24. Udgave af Odense Internationale Film Festival. Antallet af festivalbesøgende overstiger markant sidste års publikumstal, og lever til fulde op til den nye festival leder, Birgitte Weinberger’s, ambition om at skabe mere opmærksomhed om Danmarks ældste filmfestival: ”Jeg er utrolig glad, stolt og lettet over den store opbakning, som OFF09 har fået. Det har været en fantastisk uge, og vi glæder os allerede til at kaste os over OFF10 hvor vi skal fejre festivalens 25. års jubilæum” siger Birgitte Weinberger

Festivalen har som altid haft internationale kortfilm og danske kort- og dokumentarfilm på programmet. 53 internationale kortfilm og 40 danske kort – og dokumentarfilm er blevet vurderet af jury’er der nu er blevet enige om hvem der løber af med året priser.

Men ud over konkurrenceprogrammer og de mere end 100 øvrige film i programmet, så har festivalen været et overflødighedshorn af andre tilbud som publikum har deltaget flittigt i. I løbet af ugen har Farvergården ved Brandts Klædefabrik været fyldt af tango dansere, live musik og meget mere. Hver aften har der været gang i OFF Nat Clubben, som både har budt på nykomponeret live musik til Asta Nielsen stumfilmen ”Mod Lyset”, dans og i almindelighed været det sted at festivalens besøgende fra både ind og udland kunne møde hinanden.

Amfi-scenen ved Brandts Klædefabrik var pakket med publikum til Open Air visninger af blandt andet instruktørens lange udgave af ”Mine aftner i Paradis”


4 jury’er har haft til opgave at vurdere årets konkurrencefilm.

Ungdomsjuryen, 8 A fra Tarupskolen har kigget på 13 programmer og er blevet enige om at give ungodmsjuryens pris og en enkelt special mention til følgende film:

Bedste internationale film ”Free”, instruktør Gustavo Rondon, Venezuela

Bedste nationale film
”Terrorist ved et tilfælde”, instruktør Miki Mastrati,
Danmark

Special mention
” De Vilde Hjerter”, instruktør Michael Noer, Danmark


Animationsjury’en har vurderet de 35 animationsfilm som er både i det internationale og det nationale program. De skal give to priser: Den Danske Animationspris og en Talentpris. De har i år også valgt at tildele en special mention.

Jury’en betod af:
Filminstruktør og arrangør af animationsfestivalen Cosmic Zoom - Tea Lindeburg
Filminstruktør og vinder af sidste års talentpris – Jan Rahbek
Kreativ direktør and producer of A-film – Denmark - Karsten Killerich

Den Danske Animationspris går til - ”Dust Kid!”, instruktør Jumi Jung, Sydkorea

Talentprisen går til: ”Sylfidden”, instruktør Dorte Bengtson, DK Sylfidden er en rørende film om at bryde ud af dumme familietraditioner og konventioner og i stedet gå efter dine drømme.Den er fortalt på en legende og humoristisk måde og foregår i et grotesk univers, der er både grimt og smukt på samme tid. Hver cm af lærredet er brugt til at bombardere tilskueren med information; det gør, at det er en film, man kan se igen og igen og blive ved med at opdage nye detaljer, der tilføjer lag til historien.

Special mention gives til ”Leitmotif” instruktør Jeanette Nørgaard, DK


Den internationale jury har kigget på 53 internationale kortfilm. De giver 3 priser: Mest overraskende film, mest opfindsomme film og Grand Prix. Den internationale jury har desuden valgt at give 2 special mentions.

Jury’en består af: Torunn Nyen leder af den norske kortfilmfestival I Grimsatd.
Kunstnerisk leder af Stuttgart Festival of Animated Film - Ulrich Wegenast
Filminstruktør - Kaspar Munk  (vandt ungdomsjury-prisen I 2007 for hans film “Forsvunden”

International Jury – Prices - Price Statements:
Speciel Mention: DUST KID, instruktør Jumi Jung, Sydkorea
Speciel Mention: DESTINATION FINALE, instruktør Philip Widmann, Tyskland

Pris for mest overraskende  film: JADE – instruktør Daniel Elliott, UK

Prisen går til en film der hylder det filmiske sprog og fortæller en rørende og klassisk historie om den tidlige ungdom. Med en unik sans for poesi lykkes det for filmen at bevæge sig fra en universel og vigtig historie om at blive voksen til en rørende historie om forbudt kærlighed.
 
Prisen for den mest opfindsomme film: PHOTOGRAPH OF JESUS – instruktør Laurie Hill, UK

Filmen er en legende visuel refleksion om arkivers rolle og de allestednærværende medie-billeder. Filmen viser hvordan mennesket bliver mere og mere forvirret  fordi billeder af alt er tilgængelige: historie, virkelighed og fiktion kolliderer i denne virutuost animerede korte dokumentar. Men det er ikke kun virkelighed og fiktion som er blandede i denne postmoderne lignelse – der er heller ingen grænser mellem de filmiske genrer.

Grand Prix: NEXT FLOOR – instructor  Denis Villeneuve, Canada

Filmen som får Grand Prix i Odense i 2009 overbeviste os fra første øjeblik. Den bruger filmsprogets klassiske virkemidler og udnytter kortfilmformatets specielle muligheder med en imponerende elegance og stilsikkerhed.  Filmen bringer os in i en surrealistisk og grotesk verden som giver os associationer  til både film- og kunsthistorien;  barokt maleri og  Bunuel, Berri og Greenawayfilmer om fråseri og begær.   Vi kan ikke undgå tænke på vår tids grådighedskultur og den pågående finanskrise.  Sådan bliver filmen ikke bare universel, men også politisk aktuel.
 
Den nationale jury har kigget på 40 danske kort ogdokumentarfilm – og de giver pris til den bedste danske  kort fiktion, den bedste danske dokumentar og Grand Prix.
De har desuden i år valgt at give 2 special mentions.
Juryen består af:
Lisa Nyed, Filmkomsulent, Film i Skåne
Filmisntruktør og formand for Danske Instruktører Dorte Høegh Brask
Direktør for FilmFyn Lars Hermann.

Hermed deres motivationer for priserne

Special Mention 1. Juryen har valgt at tildele en Special Mention  til filmen "Mig og jesper" af Ulrik Crone.
Filmen overrumpler èn med sin fortælle lyst og jargon. Formen er legende og sprudler af sted med musik, arkiver og en helt original måde at bruge animation på. Underneden hviler tragedien.  Vi møder en skæbne  - en ven der gik i hundene, og som nu har lukket døren. Han har ondt de fleste steder og kan ikke finde ud af de meste basale ting som at lukke en kasse op.Det er et kærligt portræt af en ven, der aldrig bliver sentimentalt eller privat for instruktøren - men vedkommende, livsbekræftende og ikke mindst sjovt!!
 
Special Mention 2. Juryn har valgt at tildele  en Special Mention til filmen ”Natasja” af Andreas Johnson
Med en fuldstændig selvlysende hovedperson der gennem sin musik – og nu med denne film – lever videre i publikums erindring. Sammensat af flere menneskers materiale og videooptagelser og ikke mindst veninden Karen Mukupa’s videooptagelser på Jamaica, har filmen en klassisk ikonografi og præcist opbygget kævbnesvanger drama. Filmen fomår samtidig kunsten at være et kunstnerportræt som formidler at alt er muligt.


Bedste Fiktion
Vinderen af Odense Internationale Film Festivals pris for  Bedste Danske Korte Fiktion 2009 – og en check på kr. 15.000 – er: CATHRINE, instrueret af Mads Matthiesen.

En pige på 16 år – og kæreste med en mand på 33. Forældrenes reaktion er måske forståelig – aldrig i livet!
Denne films hovedperson er måske nok kun 16 år, men hun er fast besluttet på selv at træffe sine beslutninger. Usentimentalt og uden fordømmelse skildres hendes to store beslutninger – den første gang – og flytte hjemmefra. Filmen er en fin, rørende og samtidig rå skildring af forelskelsen, den svære først gang og om have modet til at tage svære beslutninger. Takket være en præcis casting og instruktion husker vi hovedpersonen længe efter vi forlader hende – på vej mod et nyt liv på hendes betingelser.

 
Bedste Dokumentarfilm
Vinderen af Odense Internationale Film Festivals pris for Bedste Danske Dokumentarfilm 2009 – og en check på kr. 15.000 – er Burma VJ af Anders Østergaard

”En hyldest til viljen att dokumentera noget på film som en nødvendighed for håb om forandring i verden. Ved dygtig brug af de virkemidler der er til rådighed giver Burma VJ publikum mulighed for at se bag dekorte TV indslag og ind i de handlinger der skaber hsitorie.Filmen vidner også om et stor talent for orkestrering af et enormt arkiv materiale. På en sikker og original måde bygger filmen sin fiktive hovedperson op (Joshua) - og vi lades aldrig i stikken, men følger med gru virkelighedens ubarmhjertighed i mødet med munkeopstandelsen. Det er rystende og medrivende.Vi kan ikke være foruden denne film og det kan Burma heller ikke.
 

Årets publikumsspris – Tv2/fyn publikumspris går til ”Vilde Hjerter” af Michael Noer


Yderligere info
Birgitte Weinberger, leder af Odense Internationale Film Festival, tlf. 6551 2821
www.filmfestival.dk