Spring til indhold
Nyhed

Danmarks første skibssætning i 1.000 år

04-02-2009

Lørdag den 7. februar 2009 kl. 11.00 indvies Danmarks første skibssætning i 1.000 år på Assistenskirkegården i Odense. Det er Forn Sidr, Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark, der får egen begravelsesplads. Odense Kommune imødekommer herved et stort ønske fra foreningen, som gerne vil have mulighed for at kunne begrave sine medlemmer ifølge deres traditioner.

Gravpladsen er etableret i et tæt samarbejde mellem Forn Sidr og Odense Kommune. Rådmand Anker Boye fra By- og Kulturforvaltningen vil forestå den formelle indvielse af gravpladsen, mens Forn Sidr påtager sig den rituelle indvielse.


Anlæggelsen af skibssætningen er unik i sin tilblivelse. Foruden tegningerne til gravpladsen har arkitekt Palle Egeberg Andersen fra SBS Europlan designet en speciel mur til mindeplader med inspiration fra skjoldene på et vikingeskib. Skibssætningen bliver desuden den første i vor tid, og den er særlig unik i kirkegårdssammenhæng.


Assistenskirkegården har plads til mangfoldighed

Det er ikke tilfældigt, at gravpladsen ligger på Assistenskirkegården, som er den største af de 5 kommunale kirkegårde i Odense. Her er der nemlig plads til forskellige gravformer og ønsker for udformning og udsmykning. Her er desuden plads til forskellige trosretninger som på alle kommunale kirkegårde i Odense, og dette skaber en mangfoldighed, som kommunen gerne byder velkommen.


- Det er meget berigende for Assistenskirkegården og Odense som by at kunne tilføje denne nye, historiske gravplads til den palette af tilbud, de kommunale kirkegårde allerede tegner sig for. Jeg ser derfor frem til at indvie gravpladsen sammen med medlemmer fra Forn Sidr, siger Anker Boye, rådmand i By- og Kulturforvaltningen.

De imponerende skibssætninger kendes fra landskabet. Her har de ligget, siden de blev sat i bronzealderen, jernalderen og vikingetiden, og de har derfor en stor kulturhistorisk betydning. Skibssætninger er den tids gravpladser, og der er derfor ikke noget fremmed ved en skibssætning i forhold til den traditionelle kirkegårds funktion.


For mere information

Yderligere spørgsmål kan rettes til:

Landskabsarkitekt Casper Nicolai Pagh Vett

Direkte tlf: 65 51 27 91

Mobil: 40 16 28 01

E-mail: cnpv@odense.dk