Spring til indhold
Nyhed

Connie Hedegaard diskuterede med skoleelever

02-10-2009

Jan Boye og Connie Hedegaard diskuterede klima og miljø med skoleelever

Det blev til et par spændende og udsædvanlige timer for 25 elever fra de ældste klasser på Højby Skole, da de den 1. oktober mødte både klima- og energiminister Connie Hedegaard og Odenses borgmester Jan Boye.


Ministeren havde selv bedt om at mødes med borgmesteren for at få en status på Odenses arbejde med klima og miljø, og Jan Boye havde inviteret elever fra 7.- 8.- og 9. klasse til at deltage i mødet på Fynsværket sidst på dagen. – Jeg læste, at skolen havde haft temauge om klima og miljø og bl.a. havde holdt jeres eget topmøde med lokale politikere, sagde borgmesteren til eleverne. – Derfor ville jeg gerne møde jer og give jer chancen for at mødes med klima- og energiministeren og se Fynsværket.

Det tætpakkede program indeholdt både dialog med minister og borgmester, oplæg om Odense Kommunes miljøpolitik og sluttede af med en rundvisning på det store Fynsværk.


Spørgelystne elever
Højby Skoles elever var godt forberedte på mødet med landets klima- og energiminister. Connie Hedegaard svarede beredvilligt på de mange spørgsmål om f.eks. bilfri zoner i storbyer, bedre forhold for cyklister, elbiler og bilfri søndage, som ministeren selv husker fra 1970’erne: - Jeg tror dog ikke, at det er realistisk at indføre i dag. I stedet vil jeg gerne gøre det mere attraktivt at købe miljøvenlige biler og få den kollektive trafik til at hænge bedre sammen, sagde Connie Hedegaard.

Også elbiler var noget, der optog både elever og minister. – Jeg tror, at når I om nogle år skal til at købe bil, er vi så langt med teknologien, at det er helt almindeligt at man vælger en elbil, sagde ministeren. - Vores vision er, at når I er på min alder er vi uafhængige af kul, olie og gas i Danmark og kan klare os med vedvarende energi.


Opsang fra Connie Hedegaard
Emner som at nedsætte momsen på økologiske fødevarer, passiv-huse, solfangere på offentlige bygninger og forbud af plasticposer blev også rundet, før Connie Hedegaard gav eleverne en lille høflig opsang : – Nu vil jeg ikke bede jer række hænderne op, hvis I har ladet PC’en derhjemme stå tændt inden I tog herud for at mødes med mig, men der er generelt alt for mange elektriske apparater i vores hjem, der står tændt og giver et kæmpe energispild! sagde ministeren.


Hvad gør kommunen?
Der var også spørgsmål til borgmester Jan Boye, der blev spurgt om, hvad Odense Kommune konkret gør for at nedbringe C02-udledningen og spare på energien.

- Vi gør rigtig meget! svarede Jan Boye. – F.eks. sørger vi for at alle kommunens bygninger er godt isolerede, vi bruger sparepærer overalt, slukker for PC’ere og lys. Køber grøn strøm og arbejder hele tiden med nye måder, hvor vi kan blive mere energibesparende og bæredygtige. Desuden kører nogle af kommunens biler på biodiesel og så er min egen borgmesterbil faktisk en hybridbil, der kører både på el og benzin.


Ros fra minister og borgmester

Connie Hedegaard sluttede besøget med ros til eleverne: - Jeg synes, at I har stillet mange relevante og gode spørgsmål om rigtig gode emner indenfor klima og bæredygtighed. Jeg er imponeret over at se, hvor engagerede I var og det gør, at jeg bliver optimistisk for fremtiden. Det er nemlig fra jer, at presset på os voksne skal komme!

Også Jan Boye var imponeret over at se elevernes store engagement og viden. – Det gør mig glad som borgmester at se, at vi har unge mennesker i Odense, som er engagerede i klima og miljøspørgsmål. Det var en fornøjelse at opleve, hvor interesserede I var, sagde borgmesteren og sluttede: - Og jeg er glad for at klima- og energiministeren lagde vejen forbi Odense for at høre om Odense Kommunes indsatser for at skabe en mere bæredygtig by.


Flere oplysninger:
Borgmester Jan Boye, 20 40 29 12.


Fotos vedhæftet: