Spring til indhold
Nyhed

Biblioteket inviterer boghandlere indenfor

09-07-2009
Hvis favoritbogen er udlånt, kan man måske købe bogen hos boghandleren ved disken lige ved siden af. Odense Centralbibliotek inviterer byens boghandlere inden for som led i bibliotekets sommerkampagne Sommerlæsning

- Vi prøver at møde publikum, hvor de er - med det, de har brug for. Og publikum er flittige lånere om sommeren. Når vi ikke selv helt kan følge med den store sommerefterspørgsel på de allermest populære titler, synes vi, det er naturligt at hjælpe læselysten på vej ved at gøre det muligt at købe favoritbogen på biblioteket, siger stadsbibliotekar Lene Byrialsen, der er chef for Odense Centralbibliotek.

Ugens sommertilbud fra biblioteket til byens boghandlere er derfor, at de kan få et smugkik på bibliotekets liste over de mest populære reservationer og så flytte et hjørne af deres butik ind på Hovedbiblioteket i banegårdcenteret på torsdag eftermiddage i sommermånederne.

Boghandler Harder i Nørregade er den første til at tage imod og falbyder populære bøger på Hovedbiblioteket torsdag den 9. juli mellem kl. 13 og 17.

Nyheder falmer
Man kunne godt tro, at hvis biblioteket ikke har eksemplarer nok af en bestemt bog, så kan man bare købe nogle flere. Problemet er, at publikums interesse falder i takt med nyhedsværdien. Og så nytter det ikke noget at spendere for meget af bogbudgettet på at købe for mange eksemplarer, der efterfølgende står og samler støv på hylderne.

Det kommercielle bogtilbud er bare et af mange i kampagnen Sommerlæsning. Lige indenfor døren har Hovedbiblioteket indrettet små øer, hvor man kan møde Den Tunge, Den Lette og Den Rigtig Sjove. De yngste kan deltage i Sommerbogskonkurrencen, de voksne kan Bytte En Bog med hinanden. Og alle kan få hjælp til at bruge de mange nye digitale muligheder, biblioteket byder på, under mottoet Kultur Med Strøm.

- Netmusikken er nærmest eksploderet, efter at publikum har fundet ud af, at man lovligt og kvit og frit kan downloade musik. Bare i maj blev der downloadet 37.785 musiknumre gennem Odense Centralbibliotek, fortæller Lene Byrialsen.

Kultur med strøm
Andre sommerrelevante tilbud om Kultur Med Strøm er lydbøger til bagsædet eller stranden som download eller på cd. Og det er de nye e-bøger, som foreløbig må læses på computeren, indtil de nye e-bogslæsere finder vej til Danmark. Fælles for de digitale tilbud til download er, at de holder op med at virke af sig selv, når lånetiden udløber, så man får ingen gebyrer for at aflevere for sent, og man risikere ikke, at materialet er reserveret til en anden, hvis man vil låne det igen.

Den Tunge, Den Lette og Den Rigtig Sjove er koderne for den tunge klassiker, man aldrig fik læst i den travle hverdag – måske Ulysses af James Joyce, Krig og Fred af Tolstoj eller Kongens Fald af Johannes V. Jensen. Den Lette er krimier, chick lit og andre lette litteraturkalorier. Og Den Rigtig Sjove er bøger og tidsskrifter om livsstil fx hus, have, grill, drinks, spil, børnelege og andre sommerfornøjelser.

En ven for livet
Det helt unge publikum er også flittige sommerlæsere. Til dem har biblioteket Sommerbogen, der er et kendt og populært koncept, hvor børn mellem 7-14 år får et klippekort til tre bøger efter eget valg. Når man har læst alle tre bøger – og givet dem karakter med smileys – deltager man i en lodtrækning om en præmie.

- Sommerbogen er meget populær. Det er en sjov og effektiv måde at stimulere læselysten hos børnene. De synes, det er sjovt at konkurrere med andre – og i virkeligheden også med sig selv. Og når man har lært at læse, er det som at have fået en god ven for resten af livet, siger Lene Byrialsen, stadsbibliotekar på Odense Centralbibliotek.

For flere oplysninger om Sommerlæsning
Kontakt publikumschef Peter Thomsen på mobil 2690 4041