Spring til indhold
Nyhed

Beton og tøjdesign er også arkitektur

28-09-2009

Over fire dage sætter Odense fokus på arkitekturen under temaet ”Arkitekturens Sprog”. Det sker i forbindelse med Arkitekturens Dag, der fejres verden over den 1. oktober.

I Odense er én dag til arkitekturen slet ikke nok. Derfor afholdes fire dage i arkitekturens tegn, hvor Odense Slot og Odenses gader vil danne rammen om aktiviteter og udstillinger, der skal sætte fokus på det fysiske miljø, som berører os alle i vores dagligdag.


Traditionen tro præmierer Odense Kommune et byggeri den 1. oktober, men som noget nyt sættes der over flere dage fokus på arkitekturens mange udtryksformer, der ikke kun opleves i bygningerne, men også i beton, tøj, litteratur, film, lys og leg.


- Jeg synes, at det er spændende at se, hvordan arkitekturens sprog kan opleves på helt nye måder. Hvad har arkitektur og tøjdesign for eksempel med hinanden at gøre? Og hvordan kan betonoverflader blive til et æstetisk kunstværk? Det giver arkitektur en helt ny bredde, siger Anker Boye, rådmand i By- og Kulturforvaltningen.

  • Arkitekturen kan opleves i bygningerne, når museumsinspektør Jan Bo Jensen viser nogle af Odenses fineste bygninger fra middelalder til modernisme. 

  • Odense Slot danner rammen om udstillingen ”Arkitekturperler fra 40 – 80”, hvor ti af byens arkitekter har givet deres bud på skønne byggerier i Odense fra modernismens guldalder 1940-1980. 
  • Børnehuset Solkernen slår dørene op og inviterer indenfor i Danmarks første vuggestue, der er opført som et passivhus.
  • Akitekturen kan opleves i beton, når designer Line Kramhøft i samarbejde med Spæncom viser, hvordan beton kan andet end at være et billigt og funktionelt materiale. Sammen har de skabt kunstneriske og æstetiske betonoverflader med relieffer og mønstre, som skifter karakter alt efter, hvordan lyset falder. 
  • Designer Alexandra Lindek giver svar på, hvad arkitektur og tøjdesign har med hinanden at gøre med udstillingen ”Fra arkitekturgrundplan til tøjkollektion”. 
  • Professor Lars Ole Sauerberg fra Syddansk Universitet tager os med på en rejse til litteraturens bygningsværker med udgangspunkt i Ken Folletts ”Jordens Søjler”.
  • På Flakhaven kan arkitekturen opleves i film, når Odense Kommune i samarbejde med Cafébiografen viser den franske TATI-film om menneskets møde med den modernistiske arkitektur. 
  • I byen sættes der spot på arkitekturen ved hjælp af lys, når Magasins modernistiske bygning lyses op af rødt LED-lys, som fremhæver den særprægede gitterstruktur i facaden. 
  • Endelig kan arkitekturen opleves gennem leg, når Odense Kommune inviterer borgerne med på arkitekturskattejagt i byens gader.

Det fulde program kan ses på www.odense.dk/Arkitekturensdag


Samarbejdspartnere
En lang række arkitekter og tegnestuer deltager i planlægningen og afholdelsen af Arkitekturens Dag 2009, og Odense Kommune har desuden samarbejdet med SPÆNCOM og tekstildesigner Line Kramhøft, designer Alexandra Lindek, Kolding Designskole, Philips, Magasin, Syddansk Universitet, den kongelige bygningsinspektør, Fyens Stift, boghandlere i centrum, Cafébiografen, Odense Bys Museer og Odense Centralbibliotek.


Yderligere oplysninger
Kontakt arkitekt og projektleder Elisabeth Mariann Ulbæk, tlf.: 5055 0743.