Spring til indhold
Nyhed

Odense Kommune vil overvåge den barske del af internettet og klæde forældrene bedre på til at kunne tage dialogen med de unge

07-05-2025

Fremover vil Odense Kommune løbende være til stede på sociale medier, hvor der bliver delt ulovligt og skadeligt indhold. Formålet er at gøre både fagfolk og forældre bedre i stand til på en troværdig måde at tale med de unge om, hvad de oplever i den digitale verden

I erkendelse af, at børn og unge i høj grad lever deres liv på digitale platforme, flytter Odense Kommune nu en del af sin forebyggende indsats over på udvalgte, sociale medier.
 

- Vi skal være dér, hvor vores børn og unge er, så vi ved, hvad der foregår. Ellers kan vi ikke komme dem til undsætning, når det bliver for voldsomt, siger beskæftigelses- og socialrådmand Claus Houden (V) fra Odense Kommune.

I efteråret lod kommunen gennem tre måneder en medarbejder være til stede på den kritiserede platform Telegram, hvor der både blev vist voldsvideoer, udvekslet hadporno og tilbudt narkotika.

- Det var rystende at erfare, hvad de odenseanske unge møder på sociale medier. Men det var også et wakeupcall til os politikere om, at vi har en forpligtelse til at kende den digitale verden bedre, så vi kan hjælpe dem, siger Claus Houden.

Han understreger, at politiet også har en vigtig rolle i decideret efterforskning af den kriminalitet, kommunens medarbejdere løbende identificerer på de sociale medier og efterfølgende anmelder.

På baggrund af kommunens egne erfaringer samt analyser, gennemført af alliancen Nordic Safe Cities, har Odense Kommune nu besluttet at styrke indsatsen omkring de digitale platforme med fire initiativer:

  • Digital Gadeplansindsats på udvalgte digitale platforme/sociale medier
    Formål: Overvåge og indsamle viden
  • Digitalt Tryghedsteam
    Formål: Klæde fagprofessionelle på til at kunne gå i dialog med unge og styrke beredskabet
  • Digitalt Beredskab
    Formål: Bremse udbredelse af misinformation og hadtale
  • Opkvalificering af forældre
    Formål: At gøre dem i stand til at tale med unge om deres oplevelser og om hvordan, de undgår uønsket indhold

Næstformand i Beskæftigelses- og Socialudvalget, Mads Thomsen (S), er tilfreds med, at kommunen nu styrker den forebyggende indsats og ikke mindst klæder forældrene bedre på til at kunne gå dialog.

- De unge vil faktisk gerne have, at der er voksne til stede i den digitale verden, men de er trætte af, at deres forældre ikke ved, hvordan de skal støtte dem. Som kommune vil vi nu vide, hvad der reelt foregår, så vi på et kvalificeret grundlag kan tage de helt nødvendige snakke med vores unge, siger han.

- De unge gider ikke høre på os, hvis vi ikke aner, hvad der sker på de sociale medier. Og de gider slet ikke høre på os, hvis vi beder dem om at leve et liv uden smartphones og sociale medier, siger Mads Thomsen og peger på, at en tillidsbaseret tilgang, hvor forældre og unge er 'på samme hold', er helt afgørende.

Kontaktinformation

Beskæftigelses- og socialrådmand Claus Houden, tlf. 30 60 43 9

Næstformand for Beskæftigelses- og Socialudvalget, Mads Thomsen, tlf. 20 43 19 68