Spring til indhold
Nyhed

Odense Kommune tager unikt skridt på demensområdet

27-05-2025

Fredag blev det første demensegnede plejehjem i Odense Kommune indviet. Odenses store indsats på demensområdet bliver af ekspert kaldt helt unikt.

Indvielse på Blomsterdalen.jpg

Rød løber, flag og kransekage markerede indvielsen af Plejehjemmet Blomsterdalen, som er det først i Odense, der er gjort demensegnet med midler fra Velfærdens Fundament.

Den røde løber var rullet ud for de ca. 100 fremmødte beboere, pårørende, medarbejdere, politikere og andre interessenter, der fredag den 23. maj deltog i indvielsen af de nye, demensvenlige rammer på Plejehjemmet Blomsterdalen.

Blomsterdalen er det første plejehjem i Odense, der er blevet moderniseret gennem Velfærdens Fundament, så det i højere grad egner sig til borgere med demens. I de kommende år skal alle kommunale plejehjem løftes.

Odenses indsats på demensområdet er helt unikt, påpeger arkitekt Hedvig Karlsson fra Karlsson Arkitekter, der er en del af forskningsprojektet demensX, som undersøger, hvordan vi skaber bedre hjem for mennesker med demens:

- Jeg har ikke hørt om andre kommuner, der i så stort omfang har haft fokus på at løfte plejehjemmene, så de egner sig bedre til mennesker med demens. Det er helt unikt, siger arkitekt Hedvig Karlsson, der har rådgivet Odense Kommune i demensindretning og allerede oplever stor, positiv forskel for beboerne på Blomsterdalen.

Hjemlige og trygge rammer

Med en bevilling på 11,7 mio. kr. fra Odense Byråd er Blomsterdalen blevet opgraderet med udgangspunkt i fire principper for demensindretning, som Statens Byggeforskningsinstitut anbefaler: hjemlighed, at finde vej, døgnrytmebelysning og udeområder.

Konkret er der bl.a. kommet nye møbler i spisestuen, ompolstrerede møbler i dagligstuerne, træpaneler og farver på væggene samt ny skiltning, der gør det lettere at finde rundt. Udendørs er haven blevet udvidet med et orangeri, stier og beplantning, og inden døre er der installeret døgnrytmebelysning i samtlige 108 lejligheder og fællesarealer.

Ældre- og handicaprådmand Brian Dybro fremhævede særligt effekten af belysningen i sin tale til indvielsen af Blomsterdalen:

- Vi ved fra forsøg på et af vores andre plejehjem, at døgnrytmelys kan gøre en kæmpe forskel, særligt for mennesker med en demenslidelse. Mange oplever en langt bedre og roligere nattesøvn, og det har en mærkbar effekt på deres velbefindende, fortæller han og forsætter:

- Beboerne er blevet gladere og har få meget mere energi. Det betyder, at flere deltager i aktiviteterne, og det giver meget mere liv på plejehjemmet. Også medarbejderne får det bedre med døgnrytmebelysningen. Derfor er jeg rigtig glad for, at flere nu får glæde af døgnrytmelys, lyder det fra rådmand Brian Dybro.

Blomsterdalen som pilotprojekt

Antallet af ældre med en demenssygdom stiger, og det skærper kravene til indretningen på plejehjemmene. Derfor har Odense Byråd afsat 130 mio. kr. til modernisering gennem aftalen Velfærdens Fundament.

Her spiller de hjemlige rammer en vigtig rolle, understregede by- og kulturrådmand Søren Windell i sin tale til indvielsen:

- Indretningen og de dygtige medarbejdere på Blomsterdalen skaber nogle både hjemlige og hyggelige rammer, og hyggen er ikke bare en detalje - det er helt afgørende. Når hverdagens rammer virker genkendelige og trygge, skaber det bedre livskvalitet, og det skylder vi vores ældre medborgere, siger rådmand Søren Windell.

Blomsterdalen, tidligere kendt som Plejehjemmet Øst, blev udvalgt som det første plejehjem til modernisering og pilotprojekt. Det skulle danne erfaringsgrundlag for demensindretning og borgerinddragelse på de øvrige plejehjem.

Beboere, pårørende og medarbejdere har været tæt involveret i planlægningen - en proces, der har sikret funktionelle og meningsfulde rammer. Beboerne på Blomsterdalen stemte i foråret 2022 ja til moderniseringsplanerne, og efter en udbudsrunde gik arbejdet i gang i 2024.

De næste syv plejehjem står for tur

Nu fortsætter moderniseringen med de næste syv plejehjem: Enrum, Svovlhatten, Sukkerkogeriet, Rytterkasernen, Marienlund, Bolbro og Herluf Trolle. Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, der også holdt tale til indvielsen af Blomsterdalen, ser frem til, at alle plejehjem i kommunen får et vigtigt løft:

- Vi har fået nogle rigtig gode erfaringer fra pilotprojektet på Blomsterdalen, og jeg glæder mig til, at vi kan brede erfaringerne ud til alle kommunale plejehjem, siger borgmester Peter Rahbæk Juel og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi i Odense kan tilbyde nogle rammer for vores ældre, der understøtter det gode liv - også for borgere med demens. Det er jeg stolt af, at vi med Velfærdens Fundament har prioriteret, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Beboerne på alle syv plejehjem har netop stemt ja til planerne, og udbudsprocessen kan gå i gang. Ombygningen sker i etaper - med størst muligt hensyn til beboernes hverdag og tryghed.

Kontaktinformation

Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Alexander Mose-Johansen: 24373397

Rådmand Brian Dybro via pressetelefonen hos Ældre- og Handicapforvaltning: 63758575

Rådmand Søren Windell via pressetelefonen hos By- og Kulturforvaltning: 65512080

Arkitekt Hedvig Karlsson fra Karlsson Arkitekter: 31316619