Spring til indhold
Nyhed

Nyt akademi for neurodivergente borgere skal hjælpe virksomheder, der mangler it- og tech-specialister

09-07-2025

I et samarbejde mellem Odense Kommune og Specialisterne Danmark opstår et nyt fynsk Specialisterne Academy, der slår dørene op for første hold til september. Samarbejdet skal bygge bro mellem højtuddannede med autisme og virksomheder, der mangler it- og tech-kompetencer.

Specialisterne Danmark, som blandet andet er kendt fra ’De Skjulte Talenter’ på DR, har 20 års erfaring med at finde, udvikle og matche it- og tech-specialister med autisme og lignende kvaliteter med danske virksomheder, som har brug for kompetencer inden for softwareudvikling, programmering, sikkerhed og compliance.
 

Som i de andre storbyer i Danmark er der i Odense også mangel på it- og tech-specialister, og Odense Kommune er begejstret for at gå ind i samarbejdet for både borgerne, virksomhederne og samfundets skyld.


- Det nye akademi er en helt unik mulighed for at hjælpe en gruppe af borgere, som trods højt uddannelsesniveau ikke er i job og har været jobsøgende i flere år. Som kommune kan vi lære rigtigt meget af Specialisterne om rummelige arbejdspladser og gøre virksomhederne bedre til at rekruttere og lede de her potentielt fantastiske medarbejdere. Vi glæder os til komme i gang med at hjælpe vores borgere og lokale virksomheder med at finde hinanden, siger beskæftigelses- og socialrådmand Claus Houden.


Forskellige hjerner skaber bedre resultater

Mange virksomheder ser stadig på ansættelse af neurodivergente mennesker som en pligt til at tage socialt ansvar, men det er langt mere end det ifølge Carsten Lassen, der er CEO hos Specialisterne Danmark. Her er erfaringen nemlig, at neurodivergente medarbejdere har evner, der direkte forbedrer resultaterne i it- og tech-teams.
 

- Vores arbejde viser, at forskellige hjerner skaber bedre resultater, siger Carsten Lassen og fortsætter:


- Højtuddannede it- og tech-specialister med autisme og lignende kvaliteter har ofte særlige kognitive styrker, der gør de her medarbejdere exceptionelt dygtige til bestemte typer af opgaver, som neurotypiske medarbejdere oftest ikke excellerer i på samme niveau. Det omfatter blandt andet softwareudvikling og kodning i høj kvalitet, dataanalyse, cybersecurity og strukturering af komplekse systemer, siger Carsten Lassen, CEO hos Specialisterne Danmark.


Her opfordrer man ledere til at tænke anderledes og tage hensyn, der ikke er svære, men ofte nye. Den gode, rummelige arbejdsplads kommunikerer klart og tydeligt med deres medarbejdere og giver plads til forskelligheder og den enkeltes behov, og det giver altså en forretningsfordel at gøre det, vurderer Specialisterne Danmark.


- Det kan lokale fynske virksomheder få stor gavn af samtidig med, at neurodivergente kan få et job, der matcher deres kompetencer, siger Carsten Lassen, der glæder sig over samarbejdet med Odense Kommune og til at kunne slå dørene op til det nye akademi i september.


Fakta

  • Specialisterne er anerkendt for at bringe højtuddannede neurodivergente it- og tech-profiler i relevante job og for at øge forståelsen for deres styrker på arbejdsmarkedet.
     
  • Det er Specialisterne, der faciliterer akademiet, som skal holde til i Odense, mens man i samarbejde med kommunen finder både deltagere og virksomheder. Første hold starter 15. september med minimum 8 akademister.
     
  • Akademi-forløbet varer 12 uger og skal styrke både de neurodivergentes tekniske og sociale færdigheder og understøtte dem i overgangen til en karriere inden for it og tech.
     
  • Målsætningen for første hold på akademiet er at få tre ud af fire akademister i beskæftigelse inden for 4 måneder efter endt forløb.
     
  • Specialisterne har allerede leveret it- og tech-talenter med autisme til virksomheder som NNE Novo Nordisk Engineering, Mærsk, Danske Bank og Novo Nordisk.
     
  • Specialisterne er netop optaget på Forbes’ internationale Accessibility 100-liste – som en anerkendelse af indsatsen for at skabe bedre adgang til arbejdsmarkedet for mennesker med autisme og lignende kognitive kvaliteter.

Kontaktinformation

Mads Fisker, afdelingsleder, Odense Kommune, tlf. 30 24 03 34. 
Malene Langkilde, kommunikationsansvarlig, Specialisterne Danmark, tlf. 40 24 78 41