Hverdagens arkitektur er i fokus på Arkitekturens Dag
Alle kan komme med forslag til bedste hverdagsarkitektur senest 22. august

Uderum, transformationer og renoverede bygninger er blandt de emner, som kan indstilles til præmiering. Forslag skal være kommunen i hænde senest 22. august.
Et dejligt byrum, en smuk villa eller måske ombygningen af en gammel erhvervsejendom? Alle kan de være kandidater som prismodtager, når Odense Kommune på Arkitekturens Dag 6. oktober kårer den bedste arkitektur blandt andet ud fra indkomne forslag.
Odense Kommune præmierer nemlig igen i år byens bedste byggerier, den bedste transformation, renovering eller uderum. Alle borgere og virksomheder har mulighed for at indstille deres bedste bud på hverdagens arkitektur, og rådmand Søren Windell håber, at rigtig mange forslag vil lande hos Byudvikling i By- og Kulturforvaltningen.
- Arkitektur er det, vi ser på overalt, hvor vi færdes. Det skaber en ramme om vores hverdag, og god arkitektur gør os glade og stolte, det vækker følelser i os, og derfor betyder det også noget for vores livskvalitet. På Arkitekturens Dag har vi fokus på hverdagens arkitektur for at præmiere de bedste eksempler i Odense Kommune og ikke mindst hylde de mennesker, som har skabt dem. Om det så er hjemlige rammer, et offentligt rum, en arbejdsplads eller et uderum på vejen derimellem, for de gode eksempler skal hyldes og give inspiration, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.
Og mulighederne er mange: Kategorierne er åbne for både privat og offentligt byggeri og så fleksible, at man kan indstille både store byggerier, villaer, ombygninger eller transformationer, uderum og byrum. En dommerkomité med fagdommere, lægdommere og den nyansatte stadsarkitekt Susanne Renée Grunkin bliver samlet for at vurdere de indkomne forslag.
- Odense er i en rivende udvikling med den nye bymidte, og med ansættelsen af en stadsarkitekt sætter vi tryk på arbejdet med byens rum og kommunens overordnede udviklingsstrategi Bystrategi 2023. Med afsæt i planen +5000 skal vi finde plads til flere i byen på den gode måde - noget, som vil danne grundlag for indstillinger de kommende år, siger byudviklingschef Birgitte JTK Nielsen.
Tidligere har Odense Kommune blandt andet præmieret H.C. Andersens Hus og Oluf Bagers Plads for bedste nybyggeri og Victoria Dampmølle for bedste renovering.
De indstillede projekter bliver præsenteret og vinderen udpeges ved et åbent møde for borgerne i festsalen på Odense Rådhus på Arkitekturens Dag 6. oktober sammen med flere andre indslag omkring fejringen af den gode arkitektur. Festen for arkitekturen er desuden en god lejlighed til at hilse på Susanne Renée Grunkin, som tiltræder i stillingen den 1. september.
Man kan indstille projekter, som er realiserede og har modtaget ibrugtagningstilladelse i perioden 2023-2025, men forslagene skal være kommunen i hænde senest 22. august. Bud på prismodtagere skal være forslag med tekst om adresse, bygherre og arkitekt foruden billeder, som skal sendes på mail til byplankontoret@odense.dk.
Rådmand Søren Windell via presseansvarlig Morten Vilsbæk på tlf. 6551 2080.
Byudviklingschef Birgitte JTK Nielsen på 2152 5080.