Spring til indhold
Nyhed

Borgernes kunstværk fra Kulturens Døgn er fra 1. maj at se i kunstbygningen Filosoffen

30-04-2025

Flere hundrede borgere i alle aldre stod i kø for at være med i skabelsen af det næsten ni meter lange værk, som fra i morgen den 1. maj bliver udstillet i Designsalen i kunstbygningen Filosoffen.

Kulturens Døgn - Dag 1 - 03 - Martin Liebmann - PhotoLiebmann.jpg

Tegneblyanterne var i sving i skabelsen af det næsten ni meter lange værk, som nu bliver at se på Filosoffen sammen med bogen med kunstnernes hilsener. Foto: Martin Liebmann

Kunstneren Kasper Købke overlod blyanten til rådmand Søren Windell fredag eftermiddag den 25. april klokken 16, og frem til lørdag eftermiddag stod børn, unge og ældre omkring værket for at bidrage med deres oplevelse af Odense på den hvide plade.

- Kunstværket er et fint symbol på den kreativitet og virkelyst, som odenseanere i alle aldre rummer. Jeg håber, at rigtig mange vil slå et slag omkring Filosoffen for at nyde deres egen og andres indsats på vejen frem mod værket. Og så glæder jeg mig over, at så mange deltog på Rådhuset og rundt omkring i byen til de mange arrangementer under Kulturens Døgn. Jeg vil nu arbejde for, at vi skaffer økonomi til at gøre døgnet til en permanent event i Odense, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

Opstregning som hjælp

Kunstneren Kasper Købke guidede unge og ældre fra det næsten 9 meter lange blanke tegnelærred på vej mod det færdige kunstværk. Fredag eftermiddag havde han lagt fem plader af i alt otte ud og forsynet dem med yderst simple skitser til et landskab for Odense omkring en tegning af Yan Nielsens store kunstværk, som pryder endevæggen i rådhushallen.

Dermed havde de mange tegnelystne et udgangspunkt for deres skitser i stedet for at blive skræmt ved den store, hvide flade.

- Jeg lavede en ultrasimpel opstregning med himmel, vand, å og jord foruden et enkelt træ, hvis grene så gennem de 24 timer kom ud over hele tegnepladen. Også for at få balance i værket, siger Kasper Købke.

På forhånd kunne Kasper Købke ikke vide hvor mange, der ville komme for at tegne på værket, men allerede inden premieren måtte han gå over til nogle børn og love, at de nok skulle komme til. Allerede efter en time måtte han lægge en ekstra plade på, og de sidste plader kom til lørdag formiddag til det 8,8 meter lange værk.

Publikum blev inviteret til at skrive i den bog, som nu følger med kunstværket. Nogle borgere kom forbi tilfældigt og fandt inspiration til at tegne, selv om de ikke havde planlagt det. Andre havde lagt det i kalenderen, og en pige sad det meste af fredagen og tegnede med musik i ørerne - og havde i øvrigt taget madpakke med.

Ifølge Kasper Købke var mellem 5 og 30 personer i gang hele tiden, og det betyder ikke noget, hvordan man tegner i sådan en proces mod det færdige værk.

- Det vigtigste er ikke, at det er pænt når de tegner, men derimod AT de tegner. Når en tre-årig for eksempel tegner en kat på hovedet i himmelen, så får vi den til at passe ind i en ballon. Variationen i værkets visuelle udtryk og motiver udtrykker noget om byen diversitet på mange planer, siger Kasper Købke.

Kulturlivet bakker op

Kulturens Døgn favnede mere end 120 forskellige arrangementer, og mindst 70 forskellige aktører stod bag i et program, som spændte fra dans og billedkunst til film og scenekunst. Kulturmaskinen var organisatorisk krumtap, og herfra er kulturkonsulent Nana Lacor glad for det tætte samarbejde med de mange aktive i kulturlivet.

-  Kulturlivet har i den grad bakket op, så vi fik 24 timer fortættet af musik, kunst og performance i alle former og farver. Både unge og ældre har fået gode oplevelser, som viser, hvad Odenses kulturliv kan, når vi rykker i samlet flok, siger Nana Lacor.

Spændvidden i Kulturens Døgn var stor. Ud over en række aktiviteter på Odense Rådhus gav et hold af kunstnere eksempelvis publikum en meditativ og farverig oplevelse i Odense Domkirke, hvor musik, lys og arkitektur smeltede sammen under kirkens høje hvælvinger til blid, elektronisk musik. Den unge Emil Nygaard og foreningen Konnekt lavede koncerter med unge nye bands på Amfiscenen, mens der i Hulen var både DJ-workshop og talks samt fredags-rave.

Kontaktinformation

Rådmand Søren Windell på tlf. 30703693

Kunstner Kasper Købke på tlf. 51239825

Kulturkonsulent Nana Lacor på tlf. 23414289