Beboere stemmer ja til demensvenlige plejehjem
Beboerne på de syv første plejehjem i Odense, der står foran en omfattende modernisering, har nu stemt - og svaret er et klart ja. Med opbakning fra flertallet kan arbejdet med at gøre plejehjemmene bedre for borgere med demens fortsætte.

Kaffe, chokolade og gode spørgsmål satte scenen, da beboerne på plejehjemmet Svovlhatten blev præsenteret for moderniseringsplanerne. Ligesom på de øvrige seks plejehjem har et flertal af beboerne på Svovlhatten stemt ja til de kommende forbedringer.
Stemmerne er talt, og resultatet står klart. Et overbevisende flertal af beboerne på samtlige af de syv plejehjem, der nu skal moderniseres med midler fra Velfærdens Fundament, har stemt ja til de forslåede tiltag.
En af dem er beboer Eva Skjold fra Plejehjemmet Svovlhatten, som ser frem til forbedringerne:
"Det kunne godt trænge til et ansigtsløft. Her er lidt slidt, så det bliver rigtig godt med de her tiltag. Så kan jeg måske komme mere ned i haven", fortæller Eva Skjold, der bor på Plejehjemmet Svovlhatten.
Foruden Svovlhatten er plejehjemmene Enrum, Sukkerkogeriet, Rytterkasernen, Marienlund, Bolbro og Herluf Trolle blandt de første i Odense, der bliver moderniseret. Rækkefølgen er fastlagt efter en screening, der viser, hvor behovet er størst.
Indretningen har afgørende betydning
Antallet af ældre og demensramte borgere i Danmark er støt stigende, og derfor har Odense Byråd som led i projektet Velfærdens Fundament afsat 130 mio. kr. til, at forbedre kommunens plejehjem og gøre dem mere egnede til borgere med demens.
Det er et nødvendigt tiltag, mener Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, der sammen med et enigt byråd i 2020 stod bag aftalen om Velfærdens Fundament:
"Vi ved, at indretningen på vores plejehjem har afgørende betydning for beboernes trivsel og livskvalitet - særligt for dem med demens. Derfor går vi nu i gang med at forbedre alle vores plejehjem, så de i endnu højere grad bliver trygge hjem for vores demensramte borgere", siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Blandt de planlagte forbedringer er døgnrytmebelysning, der skal understøtte beboernes naturlige døgnrytme og mindske uro. Derudover vil der blive skabt mere hjemlige og overskuelige rammer med fokus på tryghed, orientering og lettere adgang til udearealer.
Fokus på beboernes behov
Beboerne, pårørende og personale på plejehjemmene er løbende blevet inddraget i moderniseringsplanerne, og det er vigtigt for resultatet, understreger rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune, Brian Dybro:
"Det er vigtigt, at beboerne bliver inddraget og orienteret om moderniseringerne. På den måde sikrer vi, at forbedringerne tager udgangspunkt i deres hverdag og behov", siger rådmand Brian Dybro og tilføjer:
"Vi er glade for, at beboerne bakker op om planerne, og vi kan fortsætte arbejdet med at skabe endnu bedre rammer på plejehjemmene og derved styrke både livskvaliteten og trygheden for vores ældre borgere", afslutter Brian Dybro.
Med opbakning fra plejehjemsbeboerne på de syv plejehjem kan udbudsrunden gå i gang. Når resultatet af udbudsprocessen foreligger, vil man påbegynde byggeprocessen i etaper - med størst muligt hensyn til beboernes hverdag.
Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Alexander Mose-Johansen: 24373397
Rådmand Brian Dybro via pressetelefonen hos Ældre- og Handicapforvaltning: 63758575