69 anbefalinger fra ekspertråd skal sikre odenseanerne flere sunde leveår
Ekspertrådet for Forebyggelse og Sundhedsfremme, med professor i sundhedsøkonomi Dorte Gyrd-Hansen i spidsen, præsenterer i dag 69 konkrete anbefalinger fordelt på 8 temaer til Odense Kommune, som skal understøtte kommunens arbejde med at skabe en sundere by og flere sunde leveår for odenseanerne.

Sundhedsudvalget etablerede i februar måned ekspertrådet med ambitionen om at forbedre odenseanernes sundhed gennem styrket forebyggelse. Ekspertrådet giver med sine anbefalinger bud på konkrete, målrettede indsatser, som kan reducere de mest væsentlige risikofaktorer og årsager til sygdom, ligesom rådet giver bud på, hvordan samfundet kan indrettes, så det bliver mere naturligt at træffe sunde valg.
I rapporten præsenterer Ekspertrådet for Forebyggelse og Sundhedsfremme derfor 69 konkrete anbefalinger til, hvordan Odense Kommune kan arbejde målrettet og prioritere de mest virkningsfulde veje mod et sundere Odense.
Kort og længere sigte
Anbefalingerne er delt op i to dele. Den første del, som eksperterne ved virker, og som bør igangsættes nu - og anden del, som fokuserer på kendte udfordringer, hvor der er et stort behov, klare muligheder, men hvor det kræver mere arbejde at sætte nye indsatser i gang.
Formanden for ekspertrådet, Dorte Gyrd-Hansen, fortæller, at det ikke er en udtømmende liste over konkrete tiltag og påpeger samtidig, det er vigtigt, at rapporten bliver set som en buket af forslag, der efterfølgende skal tilpasses Odense Kommune.
- Vores mål har været at levere et solidt vidensgrundlag, som politikere og ledere i Odense Kommune kan bruge til at prioritere forebyggelse og sundhedsfremme klogt og målrettet. Vores håb er, at anbefalingerne kan give et perspektiv på, hvordan man som kommune kan blive dygtigere til at fremme sundhed, reducere ulighed og investere i livskvalitet, siger professor i sundhedsøkonomi Dorte Gyrd-Hansen.
Nu går arbejdet i gang
Og det er præcis det, sundhedsrådmand Tommy Hummelmose havde håbet på. Han har derfor læst anbefalingerne med stor interesse og ser nu frem til at arbejde videre med dem.
- Med anbefalingerne fra ekspertrådet, er vi nu klar til at tage de næste skridt på vejen mod at skabe en sundere by og flere sunde leveår for borgerne i Odense. Jeg synes, der er mange spændende og konkrete tiltag, der giver rigtig god mening at arbejde videre med. Nu er det op til mine kollegaer og mig at realisere dem. Der ligger stadig et stort arbejde foran os, men vi har nu et fantastisk fundament til at træffe de rigtige beslutninger, siger Tommy Hummelmose.
Ekspertrådets anbefalinger kommer kort tid efter, at Odense Kommune netop har vedtaget en ny politik for forebyggelse og sundhedsfremme. Politikken "Flere Sunde Leveår" har sat et mål for, at indbyggerne i Odense Kommune i 2035 skal have flere sunde leveår end landsgennemsnittet, og allerede i 2029 skal man kunne se en markant forbedring af odenseanernes mentale trivsel, fysiske aktivitet, alkoholforbrug samt rygning og brug af nikotinprodukter.
De otte temaer og udvalgte anbefalinger
Del 1: Det vi ved virker, og som bør handles på nu
- Tobaks- og nikotinfri kommune
- Indfør totalforbud mod tobaks- og nikotinbrug på udvalgte offentlige steder
- Hav et mål om en tobaks- og nikotinfri generation '15
- Sundere alkoholkultur
- Skærp lokal alkoholpolitik
- Styrk salgs- og alderskontrol
- Aktivt arbejdsliv
- Udvikl målrettede træningstilbud for udsatte faggrupper
- Inspirér erhvervslivet ved som kommune at gå forrest
Del 2: De udfordringer vi kender - hvor løsningerne skal findes gennem læring
- Bevægelsesvenlig by
- Udbyg sikker infrastruktur for cyklister og fodgængere
- Styrk bevægelse i dagtilbud og skoler
- Lokalforankrede sundhedsindsatser
- Opgradér sundhedscentre
- Skab fleksible sundhedstilbud
- Småbørn og deres familier
- Gør sundhedsplejens opfølgning mere konsekvent
- Etablér en samlet strategi for tidlig opsporing og tværfaglig opfølgning
- Børn og unges trivsel
- Skab en lokal børne- og ungeklinik light-funktion
- Implementér relevante anbefalinger fra Trivselskommissionen
- Overgangen til pension og ældre
- Udbyg og videreudvikl den eksisterende model for forebyggende hjemmebesøg
- Prioritér særligt enlige mænd og andre sårbare målgrupper
Medlemmer - Ekspertrådet for Forebyggelse
- Dorte Gyrd-Hansen: Professor, Syddansk Universitet
- Jens Troelsen: Institutleder, Professor, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
- Morten Sodemann: Professor, Klinisk Institut, Syddansk Universitet
- Kirstine Krogholm: Sekretariatsleder, Vidensråd for Forebyggelse
- Niels Sandø: Fhv. enhedschef, Forebyggelse og Ulighed, Sundhedsstyrelsen
- Morten Grønbæk: Direktør, Center for Sundt Liv og Trivsel
For nærmere information, kontakt:
Sundhedsforvaltningen og/eller sundhedsrådmand Tommy Hummelmose via kommunikationschef Nicolai Svejdal, tlf.: 20 84 15 13
Dorte Gyrd-Hansen, tlf.: 65 50 31 95