Spring til indhold
Nyhed

Robotfabrik skal være med til at inspirere elever fra 10. klasse til at tage en erhvervsuddannelse

09-10-2023

I samarbejde med Universal Robots, SMC Biler, OCC, OUH, Odense Zoo og byens erhvervsskoler giver Odense Kommune den kommende uge 125 elever fra 10. klasse et indblik i, hvor attraktiv og relevant en erhvervsuddannelse kan være

125 unge fra Odense vil den kommende uge på tætteste hold opleve, hvad man lærer på en erhvervsskole, og hvad en erhvervsuddannelse kan bruges til ude på en arbejdsplads, når de besøger lokale erhvervsskoler og virksomheder.

- Det er svært at vælge en erhvervsuddannelse, hvis man hverken ved, hvad uddannelsen går ud på, eller hvad den helt konkret kan bruges til ude i en virksomhed. For at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, viser vi dem nu sammenhængen mellem skolerne og arbejdspladserne og mellem teori og praksis, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

Universal Robots har brug for faglærte

I dag og den kommende uge deles de 125 elever fra UngOdense og Marie Jørgensens Skole op i fem hold, der besøger Universal Robots, SMC Biler, Odense Congress Center, OUH og Odense Zoo. Bagefter returnerer de til Syddansk Erhvervsskole, Tietgen Business, Social- og Sundhedsskolen og Dalum Landbrugsskole/Kold College, hvor de løser opgaver med udgangspunkt i virksomhedernes virkelighed.

- Vi håber, at vi kan inspirere nogle af de unge til en fremtid i robotbranchen og samtidig vise dem, at man ikke behøver være robotingeniør eller softwareudvikler for at blive en del af en virksomhed som vores. Vi producerer alle vores robotter her i Odense, og vi har også brug for blandt andet dygtige klejnsmede, industriteknikere og automatikteknikere, siger Morten Boris Højgaard, Head of Incubation & Partnerships i Universal Robots.

Besøg på robotfabrik kan motivere elever

Senest har en rapport fra Odense Robotics påvist, at hver fjerde robotvirksomhed i Danmark i 2022 oplevede, at de ikke kunne få besat ledige stillinger.

For at kunne efterkomme efterspørgslen på faglært arbejdskraft har Syddansk Erhvervsskole indrettet både et videnscenter og et undervisningsmiljø med robotter, hvor de tilbyder uddannelser som bl.a. data-, industri- og automatiktekniker, der er attraktive i forhold til robotbranchen.

- Brobygning er en meget vigtig vejledningsaktivitet, og når folkeskoleeleverne nu får mulighed for en uge ekstra, dækker det et stærkt ønske fra erhvervsskolerne. Det er vi tilfredse med. Når eleverne nu får mulighed for at afprøve uddannelser, som er rettet mod robotbranchen, og samtidig besøger Universal Robots, vil de helt sikkert bliver motiveret til at overveje en erhvervsuddannelse, siger direktør Lars Bregnehøj fra Syddansk Erhvervsskole, som sammen med Odense Kommune er primus motor på brobygningsprojektet.

Der skal handles nu

På nationalt plan er ambitionen i 2025, at mindst 30% af en årgang skal vælge en erhvervsuddannelse, selv om andelen fra 2019 til 2023 faldt en smule.

I Odense besluttede man tidligere i år, at søgningen skal stige fra 16,2% til 17,5% i 2024, selv om der også i Odense var et lille fald fra 2019 til 2023.

Derfor er beskæftigelses- og socialrådmanden glad for det nye tiltag.

- Danmark mangler allerede faglært arbejdskraft, og manglen vil vokse de kommende år. Den vil ramme indenfor klassiske håndværksfag og på velfærdsområderne, men manglen hæmmer også den grønne omstilling og væksten indenfor for eksempel robotbranchen. Derfor handler vi nu, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

Søgning til erhvervsskoler.JPG
Kontaktinformation

Christoffer Lilleholt, beskæftigelses- og socialrådmand, Odense Kommune, tlf. 30 60 43 56

Christoffer Voss, Global Public Relations Specialist, Universal Robots, tlf. 28 11 61 71

Lars Bregnehøj, direktør Syddansk Erhvervsskole, tlf. 30 43 30 07