Spring til indhold
Nyhed

Odenseanerne inviteres til kaffe og en snak om psykisk sygdom

09-09-2021

Hver anden familie i Danmark har psykisk sygdom tæt inde på livet. Alligevel findes der mange fordomme om mennesker med psykisk sygdom. De fordomme vil Center for Mental Sundhed og de frivillige fra landskampagnen "EN AF OS" gerne til livs, og derfor inviterer de borgerne i Odense til kaffe og flødeboller samt en snak om psykisk sygdom.

Odenseanerne inviteres til at kigge forbi biblioteket på SDU, Vollsmose Bibliotek eller hovedbiblioteket til en snak i den mobile kaffesalon, hvor Center for Mental Sundhed står klar sammen med de frivillige ambassadører, der er mennesker, som selv har erfaring med psykisk sygdom. Sammen tager de en snak med de besøgende om de tabuer og fordomme, der eksisterer, og om, hvad psykisk sygdom egentlig er, og hvordan man kan håndtere det i hverdagen.

Tal om det vigtige

Tabuer er med til at forstærke fordomme om mennesker med psykisk sygdom. Center for Mental Sundhed og "EN AF OS"-ambassadørerne håber derfor, at de gennem kaffesalonerne kan være med til at bryde tabuerne og gøre os mindre usikre, nervøse, forbeholdne og afstandtagende overfor mennesker med psykisk sygdom. Målet er, at vi alle sammen i stedet vil møde mennesker med psykisk sygdom med en større åbenhed og forståelse.

Datoer og lokationer

Der er gratis kaffesaloner i Odense  på følgende datoer:

Syddansk Universitets bibliotek: mandag d. 13/9 og tirsdag d. 14/9 2021 i tidsrummet 12-15.

Odense Hovedbibliotek: mandag d. 20/9 og tirsdag d. 21/9 i tidsrummet 12-15.

Vollsmose Bibliotek: onsdag d. 22/9 og torsdag d. 23/9 i tidsrummet 12-15.

Om Landskampagnen "EN AF OS"

Landskampagnen EN AF OS har til formål at rykke på stigmatiseringen om psykisk sygdom i Danmark. Diskrimination og udelukkelse af mennesker, der har eller har haft en psykisk sygdom skal være fortid, og det skal være lettere for den enkelte med psykisk sygdom at leve et fuldt og godt liv som en ligeværdig del af samfundet.

Fakta om psykisk sygdom

  • Hver tiende dansker har en psykisk sygdom. Det svarer til 580.000 danskere. Tallet er konservativt antaget ud fra en række undersøgelser (BP 2019)
  • 13 pct. af danskerne har mentalt dårligt helbred og er dermed i risiko for at udvikle psykisk sygdom (Sundhedsstyrelsen 2017)
  • Cirka 15 pct. af børn og unge under 18 år har været i behandling for en psykisk lidelse, inden de fylder 18 år (Dalsgaard et al 2019)
Kontaktinformation

Stine Krogager Martinsen fra Center for Mental Sundhed: 63 75 08 75 eller e-mail: stkma@odense.dk