Spring til indhold
Nyhed

Odense-skole hjælper Tuborg og WWF i kampen om bedre plastikvaner i institutioner i hele landet

17-06-2021

Plastikaffald er et stort problem for naturen overalt i verden. Der bliver produceret enorme mængder, og børn og voksne farer let vild i plastiktyper, råd og vejledninger. Men nu kommer Holluf Pile Skole, WWF Verdensnaturfonden og Tuborg til undsætning med en ny, simpel guide til, hvordan skoler, børnehuse, dagplejen og andre institutioner kan få et mere bæredygtigt plastikforbrug. Det sker i forbindelse med WWF Verdensnaturfonden og Tuborgs "Store Plastik-Knæk".

 
Nyheder til web - 820x451px-logo.jpg
 

Guiden indeholder tips og tricks til, hvordan man kan gentænke, sortere og begrænse plastik i bl.a. skoler, børnehuse, dagplejen, uddannelsesinstitutioner - alt sammen baseret på den nyeste viden. Målet med guiden er at give simple råd til at reducere den unødvendige plastik, som - måske helt ubemærket - har sneget sig ind i hverdagen.

At en del af Odenses ungdom er med til at gå forrest på bæredygtighedsdagsordenen kommer ikke bag på rådmand for børn- og ungeområdet i Odense Komme, Susanne Crawley Larsen:

- Blandt Odenses børn og unge oplever vi en enorm ansvarlighed og opfindsomhed, når det kommer til bæredygtighed og klog genanvendelse. For eksempel har vores Ungdomsskole opfundet en sol- og vinddrevet maskine, som kan omdanne affaldsplastik til ny plastik. Nu går elever på Holluf Pile Skole forrest og leverer gode råd om plastikforbrug og genanvendelse til resten af Danmarks skoler, børnehaver og andre institutioner. Plastik er et problem for vores natur og dyreliv, og det er afgørende at få reduceret forbruget af plastik og udsorteret det, hvis vi skal være klimaneutrale i 2030. En opgave som de unge i Odense for længst er stemplet ind i, siger hun.

Tre plastik-knæk lige til at tage i brug

Guiden kommer med helt konkrete løsningsforslag til, hvordan institutioner kan knække dårlige plastikvaner. Den er inddelt i sværhedsgrader, så der både er noget for dem, der har været opmærksom på plastikforbruget længe, og dem, der først for alvor skal i gang. Fx tips og tricks som at lave byttebørser i institutioner med tøj og sko, der indeholder plastik, som fx gummistøvler, regntøj, gummisko, gøre børn og unge til plastik-helte, der har styr på sortering, plastik-jagt i naturen og skabe indsigt i plastikforbruget ved at indsamle det en uges tid for at snakke med børn og unge om, hvad der kan undværes eller genbruges til andre ting.

- Det har været et spændende projekt at være case i. På den baggrund står vi nu med helt konkrete løsningsforslag til, hvordan vi kan minimere vores plastikforbrug. Vi har fået øjnene op for plastikudfordringer, som vi slet ikke var opmærksomme på, at vi har i vores hverdag på Holluf Pile Skole. Vi har allerede sikret, at skolen fremadrettet ikke indkøber engangsplastik til hverken skolens bod eller almen brug. Og så er vi mega stolte af at kunne dele det med resten af landet. Bæredygtighedsdagsordenen er vi jo fælles om, siger Mohammed Bibi, skoleleder på Holluf Pile Skole.

Det Store Plastik-Knæk

"Det Store Plastik-Knæk" er et projekt iværksat af WWF Verdensnaturfonden og Tuborg, som rummer seks guides, der kan hjælpe til et mere bæredygtigt forbrug på en række forskellige samfundsområder.

- Vi producerer i Danmark mere husholdningsaffald per indbygger end noget andet land i Europa, og det gælder i høj grad plastik. WWF får henvendelser hver eneste uge fra danskere, som ønsker at gøre op med plastikpuklen, men ikke ved, hvad de skal gøre. Vi har sammen med danskerne undersøgt de letteste og mest effektive løsninger - så alle fremover nemt kan bidrage til at løse plastikudfordringen uden at få sved på panden, siger Bo Øksnebjerg.

Holluf Pile Skole har været case for institutionsområdet. De øvrige guides i det Store Plastik-Knæk indeholder tips og tricks til et mere bæredygtigt plastikforbrug i hjemmet, hos foreninger og forbund, på spisesteder og kontorer og ved events.

Hent guiden med de tre plastik-knæk for institutioner her, hvor du også kan finde løsningsguides til de øvrige samfundsområder.

Kontaktinformation

Susanne Crawley, børn- og ungerådmand i Odense Kommune, mobil: 30 60 44 19

Mohammed Bibi, skoleleder på Holluf Pile Skole, mobil: 21 26 59 60

Sebastian Wulf, presserådgiver i WWF Verdensnaturfonden, mobil: 51 32 95 03