Spring til indhold
Nyhed

Odense foreslår reformkommission at satse på opkvalificering

30-09-2021

Når Reformkommissionen i dag bliver præsenteret for 61 forslag til, hvordan man kan reformere arbejdsmarkedet, vil flere af forslagene handle om, hvordan man kan få opkvalificeret flere unge, ufaglærte og allerede uddannede. Afsender på forslagene om opkvalificering er erhvervsliv, organisationer og uddannelsesinstitutioner i Odense samt beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.

-  Jeg håber virkeligt, at Reformkommissionen tager vores forslag med sig i deres videre arbejde, og at der siden er politisk vilje til at føre vores løsningsforslag ud i livet. Ved at satse på opkvalificering øger vi beskæftigelsen, højner det enkelte menneskes livskvalitet og hjælper virksomhederne med at kunne ansætte den kvalificerede arbejdskraft, de i stigende grad efterlyser, siger beskæftigelses- og socialrådmand i Odense, Brian Dybro.

I august blev der afholdt en workshop hos AMU Fyn i Odense, hvor 50 praktikere fra erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer hovedsageligt i Odense kom med deres input til, hvordan man kan opkvalificere flere.

Danmark kommer til at mangle 100.000 faglærte

- Desværre er der i dag færre og færre i Danmark, der deltager i efter- og videreuddannelse, selv om arbejdsmarkedet bliver mere og mere komplekst og stiller højere og højere krav til folks læse-, it- og sprogfærdigheder,  siger Brian Dybro og peger på, at det danske samfund vil komme til at savne en masse faglært arbejdskraft i fremtiden, hvis man ikke gør noget.

- I 2030 vil vi på landsplan mangle knap 100.000 faglærte. Så hvis man i dag synes, ventetiden på at få fat i en tømrer eller en VVS'er er for lang, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan det bliver i fremtiden, siger rådmanden.

På baggrund af workshoppen i Odense og lignende arrangementer i Aalborg, Aarhus og København, hvor man drøftede dimittendledighed, unge og integration, er der nu blevet udarbejdet et katalog med 61 konkrete løsninger til, hvordan Reformkommissionen kan komme videre med sit arbejde.

Opkvalificering skal ske gennem hele karrieren

Kataloget præsenteres i dag for kommissionen og indeholder blandt andet forslag om, at efteruddannelsesområdet skal gøres mere fleksibelt og kun have én indgang, så det bliver lettere at orientere sig både som enkeltperson og virksomhed.

Samtidig foreslår deltagerne i Odense-workshoppen, at alle får en personlig uddannelseskonto indenfor det jobrettede voksen- og efteruddannelsesområde (VEU), så man livet igennem har råd til at opkvalificere sig.

- Som samfund er det i stigende grad et problem, at vi fokuserer næsten al vores energi på at uddanne vores børn og unge, men glemmer det livslange perspektiv. Ikke mindst når vi ved, at arbejdsmarkedet ændrer sig, og at man derfor har behov for løbende at blive opkvalificeret, siger Brian Dybro.

Reformkommissionen blev nedsat af Regeringen i oktober 2020 og skal komme med løsningsforslag på en række komplekse udfordringer, som årtiers reformpolitik ikke har formået at tage hånd om.

Formand er professor i nationaløkonomi og tidligere økonomisk vismand Nina Smith fra Aarhus Universitet

Kontaktinformation

Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro, mobil  24 62 11 18