Spring til indhold
Nyhed

Litteraturen lever: Skrivemaskinen trodser Coronakrisen med online-forløb

19-05-2020

Der var udsigt til en succesfuld start for Skrivemaskinen - Kulturmaskinens nye forfatterkursus og fællesskab for litteratur og ord - med et udsolgt forårshold, der skulle starte den 1. april. Men så lukkede landet ned. Det stoppede dog ikke Skrivemaskinen, der ufortrødent arbejder videre online trods det dramatiske benspænd, som Coronakrisen var og er for kulturlivet.

Da Kulturmaskinen i starten af 2020 præsenterede Skrivemaskinen for offentligheden, var det med en vis uvished om modtagelsen af det nye forfatterkursus og litteratur-fællesskab. Usikkerheden blev dog manet i jorden. Skrivemaskinen blev godt modtaget, og d. 1. april skulle 12 skrivende fynboer have været samlet i Kulturmaskinen til det første udsolgte forårshold. Men sådan skulle det ikke gå; som bekendt lukkede Danmark ned d. 11. marts, og dermed blev Skrivemaskinens gode start, sammen med resten kulturlivet, punkteret.

Vi kører alligevel

Men kulturen har vist sig modstandsdygtig overfor krisen og har arbejdet kreativt med nye løsninger på at komme ud til borgerne. Med inspiration fra Kulturmaskinens tekstilværksted, hvor værkstedsleder Eva Holm broderer live med stor succes, gik underviser og projektleder Mikkel Andersen i gang med at tilrettelægge det planlagte skrivekursus til at blive gennemført online.

I stedet for at møde hinanden rundt om et bord i Kulturmaskinen, så møder deltagerne nu hinanden over møde-værktøjet Microsoft Teams, hvor de diskuterer tekster og taler om litteratur. "Jeg savner det fysiske møde med deltagerne, men vi er i gang nu, og de havde glædet sig, og de er virkelig gode" siger Mikkel Andersen.

Skrivemaskinen har allerede afholdt tre undervisningsgange og fortsætter resten af maj, hver onsdag, og i starten af juni.

- Der har været stort fokus på at holde Danmark kørende under krisen, og det gælder i den grad også for de kulturelle tilbud, for de er afgørende for vores trivsel og hverdag. Derfor er jeg også glad for, at Kulturmaskinen har forsøgt at holde deres tilbud kørende. Det har vi brug for, og jeg er spændt på at se, hvad der kommer ud af Skrivemaskinen både på kort og lang sigt, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Skrivemaskinen fortsætter arbejdet

For Jakob Kwedéris, der er chef for Kulturmaskinen, er der også en glæde at spore over, at Skrivemaskinen kan arbejde videre, på trods af benspændene. For Skrivemaskinens arbejde er mere end blot et kursus, det er et arbejde med at skabe et fællesskab og miljø omkring litteratur og ord, siger han:

- Ord kan være magiske og skabe fællesskab, men mange af dem ender deres liv i skuffer og glemte notesbøger.

Når Coronakrisen er overstået, vil Skrivemaskinen fortsætte sit arbejde med at give Odense og resten af Fyn et fyrtårn for litteratur og ord, slår Kwedéris fast:

- Hvis vi understøtter det spirende, fynske miljø omkring det skrevne ord, kan vi måske bidrage til udviklingen af den næste Christel Wiinblad, Morten Ramsland - ja, H.C. Andersen - det ville jo være fantastisk!

Kulturen må komme til odenseanerne

Når odenseanerne ikke kan komme til kulturen, må kulturen og Kulturmaskinen komme til dem - i sikker afstand online.

Foruden Skrivemaskinens online skrivekursus har kultur- og kreativitetshungrende borgere kunnet få tips mod coronakedsomhed fra Kulturmaskinens mange afdelinger og samarbejdspartnere via kulturhusets ANTICORONAKEDSOMHEDSGUIDE på Facebook, der også er Tekstilværkstedets kreative legeplads i denne tid. Her finder du både daglige, kreative håndarbejdsidéer og live-workshops, der senest har født det glædespredende fællesværk "Graffiti-broderi" i Farvergården.

Også OFF - Odense International Film Festival er gået online med deres nye podcast "Kort er Godt!", hvor festivalleder Birgitte Weinberger og skuespiller Claus Riis Østergaard bringer kortfilm hjem i din stue.

Kontaktinformation

Mikkel Baaring Andersen, eventkoordinatorelev og projektleder for Skrivemaskinen, mail: mikba@odense.dk eller tlf.: 29 86 68 63