Spring til indhold
Nyhed

Nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2019: Medarbejderne i Odenses dagtilbud har færre løft og vrid

12-03-2019

To fluer med ét smæk, en "win-win" eller når én plus én giver tre. Sådan opleves det i Odenses børnehuse og legestuer efter, at personalets arbejdsmiljø er blevet tænkt sammen med pædagogikken. Og nu er indsatsen med at mindske slid på kroppen nomineret til den landsdækkende Arbejdsmiljøpris.

 
 
Plakat for Arbejdsmiljøprisen
 
 

Der er nok ikke mange, der tænker over, hvor mange gange i løbet af et arbejdsliv, at en pædagog eller en dagplejer skal åbne en ostehaps, lukke en trykknap i bodystockingen, bøje sig for at hjælpe med at give et barn sko på eller løfte et barn op i krybben for at sove. Det er mange.

En optælling i 2009 viste 80 løft om ugen og 600 tryk. Men nu er det blevet færre for de ansatte i Odenses børnehuse og dagplejer. Faktisk er antallet af løft halveret og to tredjedele af trykkene er nu væk.

Det betyder mindre nedslidning af personalet, men fordi det er tænkt sammen med pædagogikken, betyder der også en gevinst for børnene.

- Jeg er overbevist om, at vi har færre arbejdsskader, rygskader og mindre slid, når vi har de rigtige redskaber og indretning, og når vi samtidigt guider børnene til at være selvhjulpne. Vi har tænkt det sammen med pædagogikken, hvor børn lærer at mestre eget liv. Børnene blomstrer, de bliver dygtigere motorisk og så mindsker det desuden nedslidning af medarbejderne, fortæller Maria Søberg, der er daglig pædagogisk leder i Børnehuset Marienlund.

I alle Odenses børnehuse og legestuer kan børnene nu klatre op på puslebordet eller i krybben, når der er middagslur. Og i børnehaven hjælper børnene med at sætte madkasser på bordet, tørre bord af bagefter og sætte stole op. Ligesom de selv tager flyverdragter på - også det svære med at få elastikken uden om støvlen. 

Ikke alene giver det selvhjulpne børn med stoltheden lysende ud af øjnene - det betyder også, at personalet får mindre ondt i ryg, arme og hænder, når de har færre løft, bøj og tryk.

- Det er vigtigt, at vi med rammerne i børnehuse og legestuer passer på vores medarbejdere. Og når det kombineres med at vi giver børnene selvværd og selvtillid ved at de "kan selv", går det op i en højere enhed. Jeg kan sagtens forestille mig, hvilken frihed det giver et barn selv at kunne tage støvler og flyverdragt på og komme ud på legepladsen i stedet for at skulle vente på en hjælp fra en voksen, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Det er en omfattende ergonomisk indsats med bl.a. uddannelse af vejledere, nye pusleborde og støvleknægte kombineret med pædagogisk faglighed og adfærdsdesign, der har båret frugt. Derfor er Odense Kommune Dagtilbud netop blevet nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2019.

I kategorien Muskel- og Skeletbesvær (ergonomi) kæmper Odense Kommune nu mod to andre nominerede arbejdspladser om prisen. Vinderen kåres mandag den 8. april 2019.

Prisuddelingen sker i forbindelse med en temadag med fokus på unge og nyansattes arbejdsmiljø. Det hele sker i DGI-byen, Tietgensgade 65, 1704 København.

Læs mere hos Arbejdsmiljørådet

Kontaktinformation

Maria Søberg, daglig pædagogisk leder, Børnehuset Marienlund, marjs@odense.dk, mob: 20379137
Susanne Crawley Larsen, rådmand, Børn- og Ungeforvaltningen, sucl@odense.dk, mob: 3060 4419
Karen Louise Reeh, HR- og arbejdsmiljøkonsulent, Børn- og Ungeforvaltningen, klre@odense.dk, mob: 2037 9155