Spring til indhold
Nyhed

Elevindsats for klimaet: Skoletræer skal gøre en forskel i Odense

28-11-2019

Byens folkeskoler skal være grønnere. Det mener Odense Fælleselevråd, der i samarbejde med foreningen "Plant et Træ" har startet en kampagne, der sætter fokus på klimaudfordringerne og støtter den grønne omstilling. 

Odense Fælleselevråd overrakte børn- og ungeådmand Susanne Crawley Larsen et diplom i forbindelse med træplantningen. Foto: Odense Kommune

Fremover kan vinden blafre i endnu flere blade, når man besøger folkeskolerne i Odense. I hvert fald er Odense Fælleselevråd i øjeblikket i fuld gang med at sætte træer i jorden på de lokale skoler. Det gør de som en del af en kampagne, de selv har været med til at starte, der skal sætte bæredygtigheden til debat og gøre en konkret forskel.

- Vi har tænkt meget over, hvordan vi som elever og skole selv kan bidrage, og for os blev svaret kampagnen "Elev-plantede Træer". Vi håber, initiativet slår rødder på flere måder: både på skolernes matrikel men også i forhold til at gøre os alle mere opmærksomme på klimaforandringerne, siger Katrine Halbro, der er formand for Odense Fælleselevråd. 

I dag blev endnu et træ så sat i jorden, og denne gang foran Børn- og Ungeforvaltningen på Ørbækvej 100. Her er der politisk opbakning til kampagnen og et håb om, at det kan brede sig: 

- Når Odense Fælleselevråd tager initiativ til at plante træer, så er det endnu et eksempel på, at børnene ejer klimadagsordenen. Jeg håber, at dette bliver starten til, at vi ser ikke bare skoletræer men også skoleskove - på samme måde som vi kender det fra skolehaverne, siger Susanne Crawley Larsen. 

Formand for Odense Fælleselevråd Katrine Halbro, børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og landsformand for "Plant et Træ" Jens Døssing planter i fællesskab et æbletræ foran hovedindgangen til forvaltningen. Foto: Odense Kommune

Projektet vokser i mere end én forstand
Faktisk er initiativet allerede ved at brede sig til resten af landet, fortæller foreningen "Plant et Træ", der er partner i kampagnen. 

- Det er en kanon idé de unge i Odense er kommet med. Når vi fortæller andre om det, reagerer de fleste med et "yes! Hvornår kan vi også komme i gang". Så der er en stor interesse, og vi arbejder derfor på at lade kampagnen fra Odense brede sig til mange flere skoler i hele landet, lyder det fra landsformand i "Plant et Træ", Jens Døssing.

Det er også en opbakning, Odense Fælleselevråd har mærket. Derfor opfordrer de også andre til at følge trop og være med til, at der kommer mange flere træer i landets skolegårde: 

- At vi som elever sammen med resten af skolen planter et træ, virker måske som en meget simpel ting. Men effekten er stor, fordi det giver os et fællesskab og gør, at vi får sat bæredygtighed på dagsordenen. Det synes vi er rigtig vigtigt, siger formand Katrine Halbro.  

Faktaboks
- Kampagnen varer til og med december og er både for skoler og institutioner. 
- Alle, der deltager, får et diplom fra Odense Fælles Elevråd og "Plant et Træ". 
- Foreningen "Plant et Træ" donerede det første træ i kampagnen, der blev plantet under Festival for Fremtiden. Herefter skal skoler og institutioner selv købe et træ til kampagnen. 

Kontaktinformation

Odense Fælleselevråd, odensefaelleselevraad@gmail.com
Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, Odense, 30504419
Jens Døssing, landsformand for Plant et Træ, 31474002