Spring til indhold
Nyhed

Odenses børn skal på dannelsesrejse

19-04-2017

Samtalen om dannelse er de seneste år trådt i baggrunden til fordel for emner som karaktergennemsnit og fremdrift i uddannelsessystemet. Men det taber både børnene og samfundet ved. Derfor indbyder Odense Kommune med børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen i spidsen nu til en samtale om dannelse.

10 og 12-taller i dansk, engelsk og matematik. Det er fedt og flot at kunne fremvise høje karakterer for det faglige arbejde, men et højt karaktergennemsnit er ikke det eneste, der tæller, når børn vokser sig til unge og voksne mennesker. De seneste år har dannelse ikke fyldt lige meget alle steder i arbejdet med børn og unge, og det vil Odense Kommune nu ændre på.
 

Torsdag den 20. april mødes flere end 500 aktører på børne- og ungeområdet i Odense til et kick-off på en nødvendig samtale om dannelse anno 2017.

Dannelse er ét blandt tre faglige temaer, som fra 2017 skal styrke arbejdet med børn og unge i Odense - sprog og tidlig indsats er de to andre. Det skærpede fokus skal være med til at bryde med den negative sociale arv og gøre alle børn og unge klar til fremtiden.

- Vores børn skal selvfølgelig være gode til at læse, regne og stave, men uddannelse og dannelse skal gå hånd i hånd, så de også vokser op og bliver gode kammerater, forældre, naboer og samfundsborgere. Gennem dannelse får vi skabt fundamentet for en generation af modige, tolerante og empatiske unge. En generation, der tror på sig selv og evner at skabe nyt, siger rådmand for børn og unge, Susanne Crawley Larsen, R, der sammen med Børn- og Ungeforvaltningen er vært for kick-off'et på dannelse. 


Hun ser arbejdet med dannelse som en opgave, der står på lige fod med dansk diktat og engelske gloser:

- Vi skal begynde med, hvordan børnene har det med hinanden, men i lige så høj grad med sig selv. Vi skal hjælpe dem til at definere sig selv og til at se deres egne styrker og udfordringer. På den måde hjælper vi dem med at opbygge selvværd og selvtillid. Vigtige og helt basale egenskaber i det, der handler om ens eget liv, og det, som handler om at finde plads i og bidrage til fællesskabet, siger hun.


Børnene skal gøres mere robuste

Torsdagens kick-off-arrangement byder på oplæg fra bl.a. børne- og familieforsker Per Schultz Jørgensen, der er aktuel med sin bog "Robuste børn", som sætter fokus på, at børn skal lære at tackle svære situationer og kunne komme godt igennem et nederlag.

I Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune er det blandt andet læringsprojektet Basecamp, der har været med til at sætte fokus på de unges manglende vedholdenhed og tro på sig, hvilket får nogle elever til nærmest at give op. Det samme gør sig gældende på ungdomsuddannelserne, fortæller Poul Anthoniussen, adm. direktør i Børn- og Ungeforvaltningen:
 

- Det frafald, vi ser på ungdomsuddannelser i dag, skyldes ikke kun mangel på faglige kompetencer. Ofte handler det faktisk om personlige og sociale udfordringer hos den unge. Og vedholdenhed er ikke noget, der kommer dalende ned over de unges hoveder, når de bliver 15 eller 18 år. Der skal have været voksne, der har udfordret dem, og de skal have været i situationer, hvor voksne har opfordret dem, opmuntret dem og hjulpet dem i situationer, hvor de ellers havde givet op.

At arbejdet med dannelse stadig er aktuelt i 2017, er ifølge Susanne Crawley Larsen naturligt:

- Mennesker dannes gennem hele livet, og dannelse er ikke en endelig tilstand, men en rejse, som vores børn også skal inviteres med på. Dannelse finder sted i mange forskellige fællesskaber, og dem skal vi sikre, de unge er klædt godt på til at begå sig i, så de har modet til at tage ordet, til at udpege fremtidsdrømmen og til at stå på mål for sig selv og deres holdninger i livet.

Hjerne-Madsen på programmet
Udover Per Schultz Jørgensen byder dagen blandt andet også på oplæg fra hjerneforsker Peter Lund Madsen, der skal tale om følelser, empati og intelligens i børn og unges hjerner.

Kick-off'et samler en bred skare af relevante faglige organisationer, forældrerepræsentanter, medarbejdere, chefer og ledere fra alle børne- og ungeområderne i byen. Odense Byråd og Børn- og Ungeudvalget i kommunen er også inviteret til at deltage.
 

Til pressen: Medier er velkomne til at deltage på konferencen. Tilmelding nødvendig. Kontakt chefkonsulent Annette Wognsen Frederiksen på awf@odense.dk eller mobil: 21172484 for nærmere information.

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, R, børn- og ungerådmand, Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune, telefon 30604419
Poul Anthoniussen, adm. direktør, Børn- Ungeforvaltningen, Odense Kommune, telefon 51777372