Spring til indhold
Nyhed

500 skolelever skal uddannes i demokrati

23-11-2015

Der bliver gang i diskussionerne, når 500 unge indtager Ungdomsskolen, UngNord, og deltager i en lang række workshops, som skal klæde dem på til at blande sig i samfundsdebatten. Der sker, når Børne- og Ungeregion Nord i Odense Kommune holder Demokratidag den 26. november for alle elever i 8. klasse.

 

Børn og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) åbner officielt dagen klokken 9 og hun opfordrer til, at de unge deltager i demokratiet:

 

-Jeg er sikker på, at vores unge har masser af holdninger til samfundet, og vi har brug for, at de giver dem til kende. For et par år siden blev de danske skolelever kåret som verdensmestre i demokrati, men den slags kommer ikke af sig selv. Det handler om, at vi uddanner dem til det, og derfor håber jeg, at de vil bruge den viden, de får på Demokratidagen, til at finde vej ind i samfundsdebatten.

 

Unge skal have værktøjer til at blande sig

Rap dit budskab, lær at debattere, få din historie i avisen eller få de magtfulde voksne til at tage dig alvorligt. Det er blot noget af det indhold, der er i de flere end 20 forskellige workshops, som eleverne kan vælge fra.

 

Målet med Demokratidag 2015 er at vise de unge alle de forskellige muligheder, de har for at præge det samfund, de lever i og give dem konkrete værktøjer til, hvordan de kan tage stilling til og deltage i samfundsdebatten.

 

- Demokratidag 2015 handler om, hvordan vi inspirerer de unge til medborgerskab og får dem til at involvere sig i samfundet. Det handler dybest set om demokratisk dannelse, og derfor er jeg stolt over, at vi har fået stablet et fantastisk program på benene med mange forskellige indgangsvinkler, siger ungdomsskoleleder Erik Rasmussen.

 

Eleverne kan hver vælge to workshops, hvor de kan de møde en bred vifte af personer og organisationer, der skal træne dem. Det er for eksempel lokale politikere som Tim Vermund (S) og Kristian Guldfeldt (K), lokale medier, sammenslutningen af Danske Skoleelver, kunstnere, skuespillere, rollemodeller og NGO’er som Red Barnet eller DFUNK.

 

Per Vers lukker og slukker

Det bliver den danske rapper, Per Vers, som lukker Demokratidag 2015. Han fik ”Modersmål-Prisen” i 2014, og dagen igennem skal han fungere som observatør i de forskellige workshops. Til sidst opsummerer han de unges aktiviteter i et show, en såkaldt Rap-Up.

 

Pressen er velkommen hele dagen.

 

Mere om Demokratidag 2015:

  • Demokratidag 2015 afvikles i et samarbejde mellem de ni folkeskoler og ungdomsskolen UngNord i Børn- og Ungeregion Nord. Den foregår klokken 9-14 på UngNord, Vollsmose Allé 20, 5240 Odense NØ.

  • Odense Kommune ønsker, at alle unge engagerer sig igennem demokratisk medborgerskab, baseret på grundlæggende værdier såsom dialog, rummelighed, åbenhed, respekt og kritisk engagement

  • Dagen tilbyder 20 forskellige workshops med emner lige fra NGO-arbejde i verdens kriseområder, til elevrådsarbejdet på den lokale folkeskole. Der vil desuden være politiske debatter med emner, der vedrører unge mennesker i Odense Kommune, og kreative workshops, der giver bud på, hvordan man igennem f.eks. kunst, musik eller de sociale medier har muligheden for at påvirke samfundet omkring sig.

  • Eksempler på, hvad eleverne møder: Journalistpraktikant Inaam Nibil synliggører, hvordan aviser udvælger deres nyheder. Rapperen Asem Jomaa vil sætte fokus på, hvordan man igennem rap og musik formidler budskaber, mens Amnesty International vil sætte fokus på menneskerettigheder og hvordan, de unge kan påvirke dagsordenen i Danmark.