Spring til indhold

Over 30 Odense-virksomheder har fået hjælp til røgfri arbejdstid

Odense skal være røgfri i 2030. Det er visionen, som blev vedtaget af byrådet i 2017, og siden har initiativet Røgfrit Odense hjulpet mange odenseanske virksomheder med at kvitte tobakken i arbejdstiden. Men Røgfrit Odense vil hjælpe flere. Kom med ombord!

Vi kan kun gøre det sammen. Så hvis vi som borgere skal lykkes med at gøre Odense kommune røgfri i 2030, er det noget, vi skal gå sammen om. Der er brug for rollemodeller, som vil gå forrest. Derfor opfordrer Røgfrit Odense alle odenseanske virksomheder til at bakke op om visionen og indgå i et partnerskab. Sådan siger projekt- og personaleleder, Anette Stensgaard, om initiativet Røgfrit Odense, der skal hjælpe de odenseanske virksomheder ud af røgen.

 

Et initiativ, der ikke handler om løftede pegefingre. Det handler derimod om råd, vejledning og gratis ryge-stopforløb til alle, der ønsker at kvitte tobakken. - Ved at indføre røgfri arbejdstid, vil man være en god rollemodel som virksomhed, men også for vores børn og unge. Samtidig sender man et signal om, at rygning ikke er normen, og støtter de medarbejdere, der ønsker et røgfrit liv. En arbejdsplads uden røg og tobak vil selvsagt skabe en sundere trivsel blandt medarbejderne, men der er flere veldokumenterede effekter. Det øger også effektiviseringen, styrker fællesskabet og skaber en mere ens pausekultur, forklarer Anette Stensgaard.

 

Rygning og tobak er et omdiskuteret emne, der ofte er stærke meninger om. Både fra rygere og dem, der står uden for røgskyen. Anette Stensgaard anerkender også, at det kan være en udfordring at indføre røgfri arbejdstid fra den ene dag til den anden. Derfor anbefaler Røgfrit Odense, at processen deles op i faser. Og de hjælper gerne til undervejs.

 

Fra støtte til røgfri

En af de odenseanske virksomheder, der har skoddet cigaretterne, er Energi Fyn med godt 330 ansatte. Ved udgangen af 2019 besluttede Energi Fyns Samarbejdsudvalg, at energikoncernen ville indføre røgfri arbejdstid fra 1. juli 2020. Der blev sat en overgangsordning i gang. Røgfrit Odense blev et af tiltagene.

 

- Som partner i Røgfrit Odense fik vi professionel hjælp til at yde støtte til de medarbejdere, der ønskede at stoppe med at ryge. 16 deltog i et rygestopkursus, 13 af dem er stadig røgfrie i dag. Nogle af medarbejderne har fortalt, at deres familiemedlemmer også er blevet røgfrie i processen. Så overordnet er det indtrykket, at Energi Fyns nye identitet som røgfri arbejdsplads er gået fint og faldet i god jord hos alle, fortæller administrerende direktør i Energi Fyn, Bent Agerholm.

 

 

Kontakt os, hvis I vil være partner