Spring til indhold
Nyhed

Middelalder-barnetegning fundet i hus i Odense

03-09-2014

Som forberedelse til projektet, går arkæologer fra Odense Bys Museer i gang med at lede efter den gamle middelalderby og her dukker barnetegningen så op igen.

 

Nogenlunde sådan er forhistorien til fundet af en usædvanlig teglsten i den store udgravning bag rådhuset i Odense, som har stået på siden maj 2013.

 

Påfugl eller fabeldyr?

De fleste forældre kan nikke genkendende til situationen, hvor ens barn stolt viser en tegning frem, som man ikke helt kan se, hvad forestiller. Dette klassiske forældre-problem, viser sig nu at være tidløst, for arkæologerne kan faktisk ikke helt se, hvad det er, barnet har villet tegne. Måske en påfugl, måske et fabeldyr?

 

Middelalderarkæolog ved Odense Bys Museer, Kirstine Haase, er langt fra sikker i sin sag:

 

”Barnet har højst sandsynligt tegnet noget det har set, måske på et kalkmaleri i kirken eller et smykke. Fordi et hjørne af stenen er knækket af, er det faktisk svært at sige, hvad der er hoved og hvad der er hale på tegningen, men vi arbejder på at finde ud af det.”

 

Det sker blandt andet ved at kigge på, hvilke dyr, der kan have været i området på den tid, da tegningen er blevet lavet.

 

Det var Kirstine Haase selv, der fandt stenen og hun er meget glad for sit fund og det skyldes ikke bare, at det er sjældent:

 

”Vi kender til lignende tilfælde fra andre steder i landet, hvor nogen i middelalderen har ridset i tegl-sten for sjov. Det er dog absolut ikke noget man finder hver dag.

 

Men det jeg synes er allermest spændende ved netop dette fund er, at i tegningen her kommer noget af personligheden af det barn til syne, som for 700 år siden har siddet og ridset i stenen med en pind. Og det, at man så har valgt at placere stenen i det nybyggede hus, så man hver dag kunne se på tegningen, er jo et udtryk for humor, som man som nutidsmenneske sagtens kan sætte sig ind i.

 

Vi kommer helt tæt på middelaldermennesket her og så bliver afstanden mellem fortiden og nutiden pludselig meget lille.”

 

Stenen bliver udstillet i Infoboksen

Stenen skal nu undersøges nærmere, men på et senere tidspunkt vil den blive udstillet i Fra Gade til By-projektes røde udstillingsboks på Fisketorvet ved siden af udgravningen.

 

I boksen kan man få mere at vide om byggeprojektet og om de arkæologiske udgravninger. Man kan blandt andet gå på opdagelse i en elektronisk vidensbrønd og se film om både projektet og udgravningerne.

 

Fakta

 

Fra Gade til By

Fra 2013 til 2020 omdannes den firesporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

 

Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.

Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.

 

Projektet koster 853 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 343 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter og p-anlæg.

 

Den arkæologiske udgravning

De arkæologiske udgravninger i forbindelse med Fra Gade til By-projektet strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.

 

Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af Fra Gade til By.

 

Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.

 

Senere vil der blive igen blive foretaget udgravninger på Torvegade, når projektet går over i sin næste fase.

 

Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen