Den nordiske velfærdsmodel skal give vækst og arbejdspladser
Krisen har betydet færre penge og færre ansatte i kommunerne, samtidigt med at antallet af ældre stiger, og de fleste borgere forventer at blive mødt med individuelle løsninger og ikke bare et system, de skal indpasse sig efter.
De store udfordringer har betydet, at mange kommuner har udviklet nye måder at skabe velfærd på, for eksempel ved at træne ældre til at være mere selvhjulpne og ved at bruge robotter, droner og andre teknologier til at give folk et mere selvstændigt liv på trods af alder eller handicap.
- Vi har samlet 300 ledere fra hele Norden i dag i Odense, og de giver alle udtryk for, at deres velfærd i disse år har de samme udfordringer som vores i Danmark. Derfor kan vi inspirere hinanden til, hvordan vi skaber de individuelle løsninger, som fremtidens ældre forventer at blive mødt med, siger borgmester i Odense, Anker Boye.
Konferencen New Nordic Welfare var en platform for at dele ud af viden, løsninger og modeller, de enkelte kommuner i Norden har skabt. Der blev præsenteret en række nye velfærdsteknologier og nye tilgange til at samarbejde med frivillige, private og borgere.
Og netop alle disse løsninger kan nu vise sig at blive en kilde til vækst i de nordiske lande. Konferencen blev blandt andet besøgt af en delegation af japanere, der var interesserede i, hvordan vi i Danmark anvender velfærdsteknologi som en del af løsningen.
- Vi skal være ambitiøse og videreudvikle den nordiske velfærdsmodel, som vi allerede er verdenskendte for. Hvis vi formår at formidle og tilpasse vores løsninger også til andre samfund, har vi store muligheder for eksport af både løsninger og teknologi. Vores velfærdsmodel rummer dermed et kæmpe potentiale for vækst og nye arbejdspladser, siger stadsdirektør i Odense Kommune, Jørgen Clausen.
Det anerkendte amerikanske tidsskrift The Economist beskrev for nylig opgaven med at justere den nordiske velfærd og spåede at: "den næste skandinaviske supermodel bliver velfærdsmodellen". Også en af konferencens talere, den amerikanske forfatter og Pulitzer-prisvinder, Ron Suskind, ser velfærden som en klar eksportmulighed for de nordiske lande:
- Vi ser på Skandinavien som "hele verdens test-laboratorium" i arbejdet med at finde den perfekte balance mellem individets behov og samfundets behov. Med jeres arbejde med videreudviklingen af modellen finder I hele tiden nye løsninger, som andre kan lære noget af, og det kan være en klar vækstfaktor for de nordiske lande, siger Ron Suskind.