Spring til indhold
Nyhed

Odense-børn skal kaste lys over udviklingen af psykiatriske sygdomme hos børn og unge

19-08-2013

De knap 2800 små børn i forskningsprojektet Odense Børnekohorte skal nu være med til at opklare, hvorfor et stigende antal børn og unge henvises til psykiatrisk vurdering. Med donationer på henholdsvis 2,9 og 1 mio. kr. fra Socialstyrelsen og Syddansk Strategiråd for Psykiatrisk Forskning under Region Syddanmark skal Odense Børnekohorte forske i, hvordan børnepsykiatriske lidelser opstår, og hvordan man håndterer dem til fordel for børnene.

 

”Jeg glæder mig på børnenes vegne over donationerne, for de kan måske være med til at bremse udviklingen af psykiatriske sygdomme hos de helt små og siden gøre livet for børnene og deres familier mindre smertefuldt. Samtidig er det vigtigt, at vi som kommune bliver i stand til at tilbyde de bedste indsatser, og det kan undersøgelsen hjælpe til med,” siger børn- og ungerådmand i Odense Kommune, Brian Dybro (SF).

 

Der mangler viden

Børn- og ungeoverlæge i Odense Kommune, Susanne Buhl, håber, forskningen kan kaste lys over en alvorlig udvikling.

”Der mangler i høj grad viden om årsagerne til, at et stigende antal børn og unge i dag henvises til psykiatrien med vanskeligheder, der begrænser deres naturlige udvikling. Samtidig skal vi sikre, at den unge med en psykiatrisk diagnose får de bedste muligheder for et meningsfyldt liv med uddannelsesmuligheder, tilknytning til arbejdsmarkedet og et godt familieliv,” udtaler hun.

 

Den største donation på 2,9 mio. kr. er gået til projektet SAFARI, som tager udgangspunkt i, at et stigende antal børn får psykiatriske diagnoser.

”Det er almindeligt, at småbørn i nogle sammenhænge er urolige, farer omkring og er ukoncentrerede. De fleste børn klarer sig fint, men vi skal have undersøgt, hvad er det for faktorer, der afgør, om et barn modnes og falder til ro - eller udvikler tiltagende problemer, får en diagnose og måske skal behandles med medicin,” siger leder af projektet, professor Niels Bilenberg.

 

Projektkoordinator Henriette Boye Kyhl glæder sig over, at psykiatrien nu også bliver en del af projektet.

”Psykiatrien er et spændende område, som giver kohorten den bredde, vi gerne vil have i forskningen. Vi ønsker både at belyse børns sundhed ud fra et fysisk, psykisk, socialt og miljømæssigt perspektiv,” siger hun.

 

Om Odense Børnekohorte

Odense Børnekohorte – et projekt om sundhed følger odenseanske børn i 18 år for at få ny og mere detaljeret viden om, hvad der fremmer børns sundhed. Foreløbig er der 11 underprojekter, som bruger den indsamlede data til hvert deres sundhedsområde. Det kan for eksempel være udviklingen af børnesprog eller kemikaliers påvirkning af fedme- eller allergiudvikling. På nuværende tidspunkt er der 2.725 deltagere, og målet er 3.000. Læs mere om Odense Børnekohorte på www.odense.dk/odensekohorten