Spring til indhold
Nyhed

Studiekabale går alligevel op

09-02-2011

Odense kan nu realisere en af landets største bygnings-rokader, som blandt andet indebærer, at der bygges et helt nyt teknisk fakultet ved Syddansk Universitet, og at University College Lillebælt køber universitetets bygning på Niels Bohrs Allé.

Handlen bliver til virkelighed, efter at Videnskabsministeriet har besluttet at dække de 100 millioner kroner, som pludseligt manglede i finansieringen.


I 2008 indgik Syddansk Universitet ellers en aftale med University College Lillebælt, Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet og Odense Kommune om at sælge bygningerne på Niels Bohrs Allé – den tidligere ingeniørhøjskole – til University College Lillebælt/Undervisningsministeriet for 337,1 millioner kroner.

Ny økonomisk konstruktion

Imidlertid ønskede Undervisningsministeriet senere på grund af de faldende ejendomspriser et nedslag på 100 millioner kroner, og så faldt kabalen fra hinanden, fordi Syddansk Universitet havde budgetteret med, at indtægterne fra salget skal være med til at bygge det nye fakultet.

Men nu finansierer Videnskabsministeriet altså de 100 millioner, og rent teknisk bliver udgifterne stillet lidt anderledes op end oprindeligt.

- Dette er en løsning, der opfylder de betingelser, som er i kontrakten fra 2008. Økonomisk er vi altså stillet på samme måde som før, siger Jens Oddershede, som er rektor for Syddansk Universitet.


Stor synergieffekt

Han glæder sig over resultatet, som han kalder en sejr for hele Syddanmark:

- Nu er vi sikre på at få samlet alle naturvidenskabelige, tekniske og ikke mindst sundhedsuddannelserne på ét sted. Det vil give en stor synergieffekt – også i forhold til det kommende universitetshospital, der opføres ved siden af universitetet.

Direktøren for University College Lillebælt, Erik Knudsen, hilser ligeledes resultatet velkomment. Også her kan man for første gang kan samle sine aktiviteter på én adresse. Og da University College Lillebælt blandt andet uddanner sygeplejersker, ergoterapeuter og radiografer, har det desuden været vigtigt at flytte tættere på det kommende universitetshospital.

- Men alle vore studerende får gavn af rokaden. Inden vi flytter ind på Niels Bohrs Allé, skal bygningerne således renoveres, så vi får topmoderne faciliteter, fortæller Erik Knudsen.


Ros til politikere

Både han og rektor Jens Oddershede roser de fynske politikere for at have stået sammen i denne sag, ligesom de takker undervisnings- og videnskabsministeren for i sidste ende at have fundet en fælles løsning.

Det samme gør borgmester Anker Boye og rådmand Jan Boye. Ministrenes beslutning betyder nemlig, at planerne om at udvikle Odenses sydøstlige del til en vidensby nu kan fortsætte.

- Det har stor betydning både for vores uddannelsesmiljø og vores erhvervsliv. I sidste ende er målet at skabe viden og vækst og dermed arbejdspladser, siger Anker Boye og Jan Boye.

På Syddansk Universitet håber man nu, at opførelsen af et nyt teknisk fakultet allerede kan begynde til eftersommeren.


Læs mere på Videnskabsministeriets egen hjemmeside: http://vtu.dk/nyheder/andet-nyt/2011/bygningsrokade-i-odense-falder-paa-plads