Spring til indhold
Nyhed

Forældre kan forhindre unges knallertulykker

13-09-2010

Forældre kan forhindre unges knallertulykker


I løbet af uge 37 vil 1086 forældre til drenge på 14 år i Odense Kommune modtage et postkort. Postkortet minder forældrene om, at knallertkørsel først er lovligt, når man er fyldt 16 år, og at ”for fuld, for stærkt og uden hjelm” er de vigtigste faktorer bag de unges knallertkøreres ulykker.

Halvdelen af alle trafikulykker blandt 15-17-årige sker på knallert. Derfor sættes der ind med en kampagne allerede inden, de unge fylder 15 år. Det skal være med til at forhindre, at de kommer ud for en trafikulykke på knallert. Kampagnen er støttet af Trygfonden.

- Skadestuerne får jævnligt unge på 14-15 år ind med voldsomme skader, fordi de er kørt galt på knallert. Det er skader, der kan få betydning for de unge, resten af livet. Derfor støtter vi kampagnen og vil være med til at støtte forældrene i at gribe ind, siger Jan Boye, rådmand i Odense.
 

Det går den rigtige vej

Det samlede antal knallertulykker for 15-17-årige er faldet det seneste år efter flere års stigninger. Det skyldes især, at politiet har fået de såkaldte ’rullefelter’, som gør det muligt på stedet at tjekke, om en knallert kan køre hurtigere, end det er lovligt. Det har betydet, at politiet i 2009 konstaterede 2106 ulovlige (f.eks. tunede) knallerter, mens tallet i 2008, inden de fik rullefelter, kun var 599.

- Men det er helt afgørende, at vi fortsætter den præventive indsats, udtaler projektleder Jon Schwartz fra Rådet for Sikker Trafik. - De 14- og 15-årige skal vide, at det ikke bare er ulovligt, men også meget farligt at køre på knallert i den alder. Og deres forældre skal støttes i at sætte en stopper for knallertkørslen, supplerer Jon Schwartz.


Gode råd til forældrene 

  • Lav en aftale eller en kontrakt med din søn, som beskriver familiens regler omkring knallertkørsel. Når sønnen ikke er fyldt 16, er det selvfølgelig en aftale om først at køre på knallert, når man er fyldt 16 år. Skriv også hvad sanktionen er, hvis reglerne brydes.
  • For sønner, der er fyldt 16 år, er det vigtigt at aftale, at knallerten ikke må være tunet, at han ikke må køre påvirket og uden hjelm.
  • Du kan printe et forslag til en kontrakt på http://www.sikkertrafik.dk/Paa%20MC%20og%20knallert/Knallert/Foraeldre%20til%20unge%20knallert.aspx
  • Tjek knallerten: Hvis din søn er gammel nok, og har en knallert, så tjek om den er lovlig. Kør en tur på den, og hvis den kan køre over 35 km/t, så lås den fast, indtil den bliver gjort lovlig.

Fakta:


Hvis man kører knallert og ikke er fyldt 16 år, koster det 500 kroner i bøde.

Hvis man kører på en ulovlig knallert (der f.eks. er tunet), så koster det 1000 kr. i bøde.
Anden gang man bliver stoppet, koster det også 1000 kr., og politiet konfiskerer knallerten, og man får den ikke igen.


I løbet af første halvår 2010 har politiet på Fyn stoppet 255 ulovlige knallerter på vejene, og politiet afholder fortsat målrettede aktioner/kampagner for at komme problemet til livs.

Om kampagnen

Kampagnen er lavet i samarbejde mellem TrygFonden, politiet, Kommunerne i Danmark, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg og Rådet for Sikker Trafik.
 
www.sikkertrafik.dk/knallert er der masser af information og gode råd til forældre om knallertkørsel.
 

Kontaktpersoner:

Tina Møller Nielsen, Odense Kommune, e-mail: tmn@odense.dk/ mobil: 20 80 79 53
Peder Pedersen, Fyns Politi, e-mail: ppe003@politi.dk/mobil: 40 31 34 99