Spring til indhold
Nyhed

Bygningskonstruktører kan blive fremtidens klimahelte på ny DesignCamp

17-09-2010

Hvordan sætter man gang i efterspørgslen og øger udbuddet af smarte løsninger til energirenovering af etageejendomme? Den opgave får 28 studerende fra Erhvervsakademiet Lillebælt 48 timers DesignCamp til at løse, i en etageejendom i Odense fra den 22. til 24.- september.

Energirenoverings på skoleskemaet
Danske bygningers energiforbrug er den helt store synder i klimaregnskabet med 40 % af danskernes samlede energiforbrug, men alligevel er energirenovering ikke på skoleskemaet hos de elever, som får ansvaret for at vedligeholde og udvikle danskerne boliger i fremtiden. Det skal der nu laves om på, derfor har samarbejdsprojektet ”Grøn erhvervsvækst” udfordret 28 kommende bygningskonstruktører til at deltage i 48 timer lang DesignCamp på Jacob Hansensvej i Odense S.


DesignCamp skal agere øjenåbner og dokumentere nye veje til energirenovering
Odense Kommune, der for nyligt er indgået i Grøn Erhvervsvækst samarbejdet, har sammen med projektpartnerne stillet en række udfordringer til Erhvervsakademi Lillebælts uddannelse af bygningskonstruktører. De studerende skal ikke bare udvikle en række nye innovative ideer omkring energirenoveringsprocessen og – teknologierne i forbindelse med alment boligbyggeri - ideerne skal efterfølgende kunne afprøves i demonstrations- og pilotprojekter.


Formålet er bl.a. at udbrede kendskabet til og interessen for bygningsrenovering til også at omfatte uddannelsesinstitutionerne og deres studerende. Bygningsrenovering er ikke et ”fag” nogen steder, så håbet er, at DesignCampen kan være med til at sætte fokus på at renoveringsprocessen er lige så relevant at beskæftige sig med, som selve konstruktionen af nye bygninger.


De studerende har igennem forløbet mulighed for at rådføre sig med de fire virksomheder (Isover, Fiberline, Grontmij Carl Bro og TRE-FOR Energi A/S) om løsning af opgaven, hvis emne strækker sig over bl.a. Energirenovering uden behov for genhusning, Energirenovering på den halve byggetid og Energirenovering 40 % billigere.


Kommunerne ser frem til at høste erfaringerne
- Den almene boligsektor udgør 25% af boligerne i Odense kommune, og det vurderes, at der er et stort potentiale for energibesparelser i bygningerne, siger rådmand Jan Boye. Derfor er det relevant og nærliggende for os at tage fat i det område i vores Klimastrategi.


I Middelfart Kommune glæder borgmester Steen Dahlstrøm sig over Odense Kommunes deltagelse i Grøn Erhvervsvækst og har også store forventninger til DesignCampen.


DesignCampen startes på Erhvervsakademi Lillebælt, Munke Mose Alle 5 og 48 timer senere præsenterer de studerende deres forslag for virksomhederne på samme adresse i tidsrummet kl. 10.00 – 12.00.


Om Grøn Erhvervsvækst – et samarbejde i energirenovering
Baggrunden for DesignCampen er et unikt grønt erhvervsvækstsamarbejde mellem Odense Kommune, de almene boligorganisationer i Odense, fire tekniske virksomheder (Isover, Fiberline, Grontmij Carl Bro og TRE-FOR Energi A/S) og Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense.


Grøn Erhvervsvækst skal udvikle værktøjer, metoder og kompetencer med henblik på at fremme udbredelsen af energieffektivt byggeri og renovering til byggeriets samlede værdikæde. Projektet er støttet af Syddansk Vækstforum med ca. 6 mio. kroner. Projektpartnerskabet består af Middelfart, Kolding og Odense Kommune og følgende virksomheder: 180 Academy-IBC, Business Kolding, Byggecentrum, Grontmij Carl-Bro, Isover, Middelfart Erhvervscenter, Middelfart Sparekasse, Petinarolli, Schneider-Electric samt TRE-FOR og Fiberline Composites.


Yderligere oplysninger:
Grøn Erhvervsvækst:
Virksomhedskonsulent Søren Jangaard. Tlf: 21478367

Odense Kommune:
Rådmand Jan Boye Tlf: 65512000
Projektleder Anja Henriksen Tlf: 6551 2449/21393623

Middelfart Kommune:
Borgmester Steen Dahlstrøm. Tlf.: 8888 5009/4015 1858