Spring til indhold
Nyhed

Odense får mobilguide

15-06-2009
Odense Kommune og den odenseanske teknologivirksomhed a2i udvikler en GPS-guide til mobiltelefoner. Guiden bliver en direkte informationskanal mellem byen og dens brugere og et nyt redskab i by- og trafikplanlægningen.

Mobilguide I en ikke så fjern fremtid kan formidling af byens planer, kulturliv, historie, legemuligheder m.m. flytte fra rapporter, pjecer og computerskærme og ud i byen, dér hvor det hele foregår. Informationerne kan målrettes brugerens alder og interesser, være til rådighed når og hvor de efterspørges, og formidlingen kan ske på flere sprog. Dette bliver muligt med en applikation til mobiltelefoner, som By- og Kulturforvaltningen og virksomheden a2i er ved at udvikle i samarbejde. a2i er specialister i kunstig intelligens anvendt i dagligdagens teknologier.

- Med mobilguiden får vi et unikt redskab til at formidle informationer mellem byen og dens brugere, siger By- og Kulturrådmand Anker Boye, der har en vision om, at Odense skal være en by, hvor ny teknologi bidrager til en bedre hverdag. - Informationerne skal gå begge veje, uddyber rådmanden. Byen skal hjælpe brugerne til at udnytte byens mange muligheder, og brugerne skal kunne melde tilbage med alt fra et geo-tagget billede af et hul i cykelstien til inputs til byens store planer.
- Mobilguiden er et eksempel på, at kommunen i samarbejde med en lokal virksomhed kan skabe erhvervsudvikling, og markere Odense som innovativ by, tilføjer Anker Boye.

Kunstig intelligens ud i byen
Teknologien bag mobilguiden omfatter bl.a. et intelligent system, der kan tilpasse sig brugerens adfærd. Data fra brugernes GPS kan anvendes til at skabe bedre modeller af brugs- og trafikmønstre i byen bl.a. ved at vise, hvordan fysiske ændringer i veje og byrum påvirker brugernes adfærd.

- SDU er internationalt anerkendt for forskning i kunstig intelligens. Denne viden drager Odense bl.a. nytte af i forbindelse med byens satsning på robot- og velfærdsteknologi, udtaler Lars Dyhr, institutleder for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet under Syddansk Universitet. Med mobilguiden åbner der sig et nyt spændende anvendelsesområde for den kunstige intelligens, der skal hjælpe os med at forstå byens brugsmønstre, og derved skabe bedre byliv og mere bæredygtige transportvalg.
- Med udviklingen af mobilguiden kan et forsknings-område fra SDU blive til et nyt forretningsområde for byens virksomheder, udtaler Jørn Tolstrup Rohde, formand for Udviklingsforum Odense. Når guiden er færdigudviklet vil den kunne bruges i en række byer både herhjemme og i udlandet. Mobilguiden vil desuden styrke oplevelsesøkonomien i Odense gennem sine muligheder for målrettet
Mobilguide
formidling af alt fra H.C. Andersen og Carl Nielsen til Odense Cykelby og bæredygtighed.

Byens brugere skal lege med
I løbet af sommeren bliver det fra Odense Kommunes hjemmeside muligt at downloade en testversion af applikationen. Og så kan man med mobilen i hånden finde vej til bl.a. byens legepladser, rekreative cykelruter, eller tage en guidet tur gennem Odense som middelalder- og renæssanceby.

- Som erhvervsvirksomhed placeret i hjertet af Odense er vi stolte over at kunne tilbyde byen en virtuel dimension, der åbner for nye måder, hvorpå odenseanerne kan møde byen og hinanden, fortæller a2i’s direktør, Runi Hammer.
- Når vi frigiver guiden vil den ikke være færdigudviklet, og den vil endnu kun fungere på visse typer mobiltelefoner, oplyser Runi Hammer. Men vi vil gerne fra starten modtage inputs fra alle interesserede. På den måde kan byens brugere være med til at præge udviklingen af Odenses mobilguide.

Se desuden www.a2i.dk.

Yderligere oplysninger
Projektleder Rune Bugge Jensen, Odense Kommune, tlf.: 65 51 27 65
Adm. direktør Runi Hammer, a2i, tlf.: 31 68 31 20


Natur, Miljø og Trafik
By- og Kulturforvaltningen
Nørregade 36 - 38
Odense Slot, indgang M
5000 Odense C
Tlf.: 66 13 13 72
Fax: 65 91 96 81
E-mail: nmt.bkf@odense.dk