Spring til indhold
Nyhed

Børn i Vollsmose spiser sundere

12-01-2009

Tendensen til at børn i Danmark bliver tykkere og tykkere er nu bremset hos over 50 børnefamilier i Vollsmose. Et kostprojekt har ændret kostvaner for flertallet af projektets deltagere, så de bruger mindre olie i køkkenet, indtager mindre sukkerholdig mad samt spiser mere fiberholdig morgenmad. Resultatet er, at børnene er holdt op med at tage på.

Over 50 børnefamilier med etnisk minoritetsbaggrund har nu ændret kostvaner efter at have deltaget i det kommunale kostprojekt "Forebyggelse og behandling af overvægt og fejlernæring blandt børn i Vollsmose."

Familierne har modtaget råd om at bruge mindre olie i madlavningen, spise mindre slik og andre usunde fødevarer ved eksempelvis at indføre en slikdag om ugen, spise flere grøntsager med mere.


Hos mange etniske minoritetsfamilier ses nemlig ofte et meget stort forbrug af olie i tilberedningen af maden. Ligeledes ses en sukkerholdig morgenmad, der også er fattig på kostfibre, hyppige sukkerholdige og fedtrige mellemmåltider som slik, kage, is, snacks m.m.. Af drikkevarer vælges ofte sødmælk, juice og saftevand. Desuden anvender de voksne store mængder sukker i te og kaffe.


Ud af 54 familier, med gennemsnitligt seks familiemedlemmer i hver, har de 51 familier lavet mellem tre og syv ændringer i deres kost.

- Det er positivt at se, hvor mange der ændrer kostvaner på trods af, at moderen i de relativt børnerige familier ofte står alene med ansvaret for kosten, siger Carina Birkebæk Nielsen, der klinisk diætist og leder af projektet.


BMI-forandringerne viser, at deltagerne i aldersgruppen 4-6 år og 10-14 år har haft et stabilt BMI, hvilket er positivt, da flere havde et stigende BMI inden de begyndte at deltage i kostvejledningen. Aldersgruppen 7-9 år har øget deres BMI, hvilket bl.a.skyldes, at børnenes hverdag bliver mere inaktiv, når de som 7-årige starter i 1. klasse, hvor stillesiddende tavleundervisning bliver en større del af børnenes hverdag. Aldersgruppen på over 18 år har haft et fald i BMI under projektet. Der har ikke været deltagere i aldersgruppen 14-18 år.


"Forebyggelse og behandling af overvægt og fejlernæring blandt børn i Vollsmose," som er tilknyttet Sundhedscenter Vollsmose, har varet fra 1. januar 2007 til 1. maj 2008. Det har været et tilbud om individuel kostvejledning til børnefamilier, hvor ét af familiemedlemmerne har været fejlernæret samt et tilbud om at deltage i et madlavningskursus med fokus på tilberedning af fedtfattige retter.


Målgruppen har været familier bosiddende i Vollsmose, og i alt har 54 familier modtaget kostvejledning fem gange. Der har været familier fra 12 forskellige nationaliteter, ca. 1/3 har været somaliske familier.


Rekrutteringen af deltagerne har primært fundet sted igennem sundhedsplejerskerne og deltagernes eget netværk.


På grund af det store behov for kostvejledning til fejlernærede børn, herunder overvægtige børn i særdeleshed, fortsætter indsatsen som et permanent tilbud for borgere bosiddende i Vollsmose.

Evalueringsrapporten kan findes på www.odense.dk og kan desuden i begrænset omfang rekvireres fra Sundhedscenter Vollsmose.

Kontaktpersoner:
Carina Birkebæk Nielsen, Projektleder/Klinisk diætist, Tlf.: 6551 1173, Mobil: 29 36 31 68, cbn@odense.dk

Christa Marie Pagh, funktionsleder for sundhedstjenesten, tlf. 65515715, cmp@odense.dk