Spring til indhold
Nyhed

Praktiserende læger skal belønnes for at samarbejde med kommunerne

10-11-2008

De politisk ansvarlige fra landets seks største byer vil have mulighed for at belønne de praktiserende læger, der samarbejder med kommunerne.


Vi har brug for et tættere samarbejde med de praktiserende læger for at løse de nye sundhedsopgaver, som er flyttet over i kommunerne i forbindelse med strukturreformen. Det er nødvendigt for at sikre en tilfredsstillende sammenhæng i behandlingen, både af hensyn til borgerne og af hensyn til den faglige kvalitet. Vi ønsker at få mulighed for at honorere de læger, der vil indgå i et forpligtende samarbejde med os, sådan at vi får mulighed for at koble kvalitet og forpligtelse på samarbejde med honorarets størrelse”.


Det foreslår de politisk ansvarlige fra landets største kommuner København, Odense, Aalborg, Århus, Esbjerg og Randers, som repræsenterer 26% af landets befolkning.

Kommunerne efterlyser nu bedre redskaber til at styrke samarbejdet med de praktiserende læger. Konkret peges på den kommende overenskomstfornyelse med de praktiserende læger.

Kommunerne skal være forhandlingspart i forhold til almen praksis - ikke som det er nu: dialogpart - når det gælder sundhedsaftaler. Det afgørende er, at man gennem aftaler forpligter hinanden gensidigt.


”Der er desværre eksempler på ukoordinerede forløb, hvor borgeren ikke oplever sammenhæng mellem systemerne – hospitalet, den praktiserende læge og hjemmeplejen. Når en ældre borger bliver udskrevet fra hospitalet til en plejebolig, er det afgørende at have en tæt dialog mellem den praktiserende læge og ældreplejen”, mener de seks politisk ansvarlige.


Derfor inviterer de nu Minister for Sundhed og Forebyggelse, Jakob Axel Nielsen til en dialog om at indarbejde handlemuligheder i den praksisreform, som regeringen arbejder med.


Gensidig forpligtelse.


Det skal blandt andet ske via et system, hvor kommunerne har mulighed for at belønne de læger, som forpligter sig til at samarbejde med kommunerne om de forløbsprogrammer, som sundhedsstyrelsen anbefaler - for eksempel i forhold til behandling af patienter med diabetes 2.


De politisk ansvarlige siger: ”Vi har brug for rammer, der sikrer, at vi har et ligeværdigt og sammenhængende sundhedsvæsen baseret på hhv. hospitalerne, de praktiserende læger og kommunerne. Derfor ønsker vi, at de praktiserende læger skal deltage i den videre udvikling af det nære, primære sundhedsvæsen. Det gælder hele indsatsen omkring kronisk sygdom, at forebygge indlæggelser og borgernes sundhed”.


Samtidig ser de politisk ansvarlige fra de seks byer også en udfordring i at udvikle og fremtidssikre de lægelige ressourcer.


De ser gerne en udvikling af nye former for samarbejde mellem kommuner og praktiserende læger. Det kan være som offentlige og private partnerskaber.


”Vi ser en fælles udfordring for både regeringen, kommunerne og de praktiserende læger i at finde løsninger, der sikrer, at de lægelige ressourcer udnyttes bedst muligt, så alle borgere får adgang til praktiserende læge - også fremover. Vi ved, at der om 4-5 år vil mangle 300-400 praktiserende læger. Derfor skal der tænkes i etablering af større lægepraksis/lægehuse. Det vil gøre det muligt at ansætte mere hjælpepersonale, der reelt kan aflaste lægerne. Og så skal der tænkes i udvikling af nye former for samarbejde mellem kommuner og praktiserende læger”, lyder opfordringen til ministeren.


Yderligere oplysninger kan fås hos:


Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune
Mogens Lønborg.


Rådmand i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune
Erik Simonsen - telefon 65 51 40 00


Rådmand i Forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling i Aalborg Kommune
Thomas Kastrup


Sundheds- og omsorgsrådmand i Århus Kommune
Dorthe Laustsen.


Formand for Borger- og Sundhedsudvalget i Esbjerg Kommune
Finn Lambek.


Formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Randers Kommune
Aage Stenz.