Spring til indhold
Nyhed

Livslyst

01-09-2008

Sundhed - Skønhed – Styrke i dansk kunst 1890-1940

 

 

Fyns Kunstmuseum

12. september 2008 - 11. januar 2009

 

Den anmelderroste kunstudstilling Livslyst. Sundhed - Skønhed - Styrke i dansk kunst 1890-1940, som har været vist på Fuglsang Kunstmuseum indtil slutningen af august, åbner på Fyns Kunstmuseum ved en fernisering torsdag den 11. september 2008 kl. 19.00 påFyns Kunstmuseum, Jernbanegade 13, Odense.

 

Rådmand Anker Boye, By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune åbner udstillingen.

Særudstillingen Livslyst tematiserer den vitalistiske strømning i dansk billedkunst i perioden 1890-1940. Med afsæt i tidens ekstreme dyrkelse af fysisk sundhed, skønhed og styrke opstod der en kunst, der var i samklang med udviklingen i kulturen og i samfundet: Ikke bare det enkelte menneske skulle være sundere og stærkere, men hele kulturen, som mange oplevede som degenereret og stivnet i årene omkring år 1900, skulle revitaliseres og gøres sund og levende.

 

Udstillingen viser periodenthyra boldsens mange – og ofte monumentale skildringer - af den nøgne krop, sportsfolk, mytologiske figurer og den storladne natur, hvor lysets kraft indgyder mennesket en ny sjælelig og legemelig sundhed. Men også det sunde hverdagsliv finder vej til kunsten. Mottoet "en sund sjæl i et sundt legeme" er bare et af tidens slagord for et bedre liv! Målet var gennem sundhed at sikre civilisationens fremtid, men man brugte igen og igen forti-den, først og fremmest den græske antik, som forbillede for dette ideal.

 

Udstillingen omfatter hen ved 200 malerier og skulpturer. Værker af Jean Gauguin, Knud Nellemose, Rudolph Tegner og J.F. Willumsen ses side om side med Fynboerne, Harald Giersing, samt mindre kendte kunstnere som Thyra Boldsen, Folmer Bonnén og Gunnar A. Sadolin. Værkerne indkredser vitalismens temaer i en mangfoldighed af stilistiske udtryk – spændende fra antikinspirerede motiver og former til modernistiske værker.

 

Den vitalistiske kunst skal ses i nær sammenhæng med tidens filosofi, naturvidenskab, politik, sport, hvor de Olympiske Lege blev genetableret i 1896 – efterfulgt af et voksende antal sportsklubber omkring år 1900, kost, hygiejne, almen sundhedsfremme og mode. Man kan desuden finde tilsva-rende vitalistiske udtryk i litteratur, musik, dans, arkitektur mv.

 

Livslyst sætter dermed for første gang fokus på en strømning, hvis kunst- og kulturhistoriske rækkevidde ikke tidligere har været belyst. Den har tillige aktuelle perspektiver: Den rækker direkte ind i de Olympiske Lege, der i perioden 1912-1948 afviklede konkurrencer i kunst på linje med sportskonkurrencer for at fastholde forbindelsen mellem krop og ånd ud fra mottoet "en levende ånd i en veltrænet krop". Livslyst præsenterer adskillige skulpturer, der blev vist på de olympiske kunstudstillinger, bl.a. i Berlin 1936.

 

Desuden fortæller den om det historiske afsæt for en sundhedsbølge, der har fået stor betydning for hele 1900-tallet og har mange paralleller med den aktuelle dyrkelse kroppen og tidens mange sundhedskampagner.

 

De kunst- og kulturhistoriske perspektiver er beskrevet i en omfattende og rigt illustrerede bog med bidrag af Lise Præstgaard Andersen, Hans Bonde, Anders Ehlers Dam, Luise Gomard, Anne Gregersen, Sven Halse, Gertrud Hvidberg-Hansen, Lill-Ann Körber, Anders V. Munch, Teresa Nielsen, Ole Nørlyng, Gertrud Oelsner, Susanne Thestrup Truelsen og Henrik Wivel. Udgivet af Fuglsang Kunstmuseum og Forlaget Odense Bys Museer. 460 sider. Pris 348 kr.

 

Udstillingen Livslyst er resultatet af et forskningsprojekt og samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum.

 

I forbindelse med Livslyst bidrager i alt 14 kulturinstitutioner landet over med udstillinger og arrangementer under temaet På livet løs! Vital kunst og kultur i Danmark - www.vitalisme.dk

Oplysninger om udstillingen

kan fås ved museumsinspektør Gertrud Hvidberg-Hansen på tlf. 65 51 46 42 eller ghv@odense.dk.

http://museum.odense.dk/Aktuelt/Saerudstillinger/LIVSLYST.aspx 

Fyns Kunstmuseum, Jernbanegade 13. 5000 Odense C. Åbent tirsdag - søndag kl. 10-16. Entre voksne 40 kr. Børn gratis.

 

Fællesbillet: Kunsthallen Brandts og Fyns Kunstmuseum

til udstillingerne - Krop Amok og Livslyst. Pris 60 kr. Gyldig en dag.