Spring til indhold
Nyhed

Arkæologiske undersøgelser med radar ved Odense Slot og i Kongens Have

07-01-2008

Kongens Have skal i de kommende år gennemgå en renovering.

 

I den forbindelse kan man støde på historiske levn efter de mange aktiviteter, som har foregået i området gennem tiden.

 

For at få et overblik over hvad der gemmer sig under græstæppet, vil Odense Bys Museer foretage en undersøgelse ved hjælp af georadar.

 

Georada er er bølger som sendes ned i jorden. Bølgerne kastes tilbage til en modtager, som registrerer, når de støder på noget hårdt, blødt eller på anden måde anderledes i jordens opbygning. Bygningsrester, veje, grøfter og grave er blandt den type levn som man kan finde på den måde.

 

Når et areal er færdigundersøgt, kan man tegne tredimensionelle billeder af det, der gemmer sig.

 

Området blev bebygget i slutningen af 1200-tallet, da johanniterklosteret ’Sankt Hans Kloster’ blev etableret. Der hørte en stor bondegård til klosteret, og der er al mulig grundt til at tro, at gården lå i Kongens Have.

 

Fra kort som blev tegnet efter reformationen (1593), hvor kronen overtog klosterets ejendomme, ved man nemlig, at der lå en stor avlsgård. Denne gård lå der stadig i 1717 og var da en af Fyns allerstørste. Fra 1720-erne blev gården nedlagt og der blev anlagt en barokhave istedet. Samtidig kom Slottets nordfløj til. Haven blev i 1800-tallet omdannet til romantisk have.

 

"Der er rodet meget rundt i haven gennem tiden. Med lidt held får vi dog styr på bygningernes og vejenes beliggenhed, og undersøgelsen kan måske også bidrage til oplysning om Odenses nordgrænse i vikingetid og middelalder. Måske gemmer der sig en voldgrav i haven", udtaler overinspektør Anders Myrtue fra Odense Bys Museer. "Det bliver også meget interessant at se, om der er ukendte klosterbygninger under Slottets gård og rundt om Sankt Hans Kirke."

 

Georadar-undersøgelsen gennemføres af Flemming Barlach fra Hinnerup ved Århus og er finansieret i samarbejde med Kulturarvsstyrelsen. Arbejdet påbegyndes i Slotsgården d. 8. januar. Hvis vejret arter sig vel, kan den være færdig i slutningen af januar.

 

Henvendelse om georadar-undersøgelsen til overinspektør Anders Myrtue, Historisk tid på tlf. 2232 8672 eller 6551 4651.

Med venlig hilsen

 

Lene Pedersen

Marketingchef

 

ODENSE BYS MUSEER

Overgade 48, 5000 Odense C

lenp@odense.dk

Tlf. +45 6551 4616

Mobil +45 2090 1312

www.museum.odense.dk

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt fra Odense Bys Museer på www.museum.odense.dk