Spring til indhold
Nyhed

Opbakning til Odense Kommunes strejkehåndtering

30-05-2008

Anerkendt lektor i småbørnspædagogik bakker op om Odense Kommunes strejkehåndtering

 

BUPL´s strejke på daginstitutionsområdet stiller mange børn og forældre i en yderst svær situation.

 

I Odense og 5 øvrige strejkeramte kommuner, har man valgt at lukke helt for pasning i daginstitutionerne. Den løsning bliver nu bakket op af lektor i småbørnspædagogik Stig Broström fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU).

 

Andre kommuner har valgt at have en reduceret åbning under strejken. 

Havde man valgt dette i Odense, ville man kunne have passet mellem 5 og 8 % af børnene i en yderst reduceret åbningstid.

 

Det ville i bedste fald svare til at hvert barn i gennemsnit ville kunne blive passet i en stærkt reduceret åbningstid én gang hver 14. dag.

 

Samtidig ville man have nogle ekstremt sårbare pasningstilbud, hvor åbningstiden ville blive reduceret yderligere, hvis der opstod sygdom blandt de få tilbageværende medarbejdere.

 

I Odense Kommune er denne model som nævnt fravalgt. Det er sket ud fra en vurdering af, at der ikke er nogen daglig pædagogisk ledelse og at der ikke er uddannede pædagoger i børnehusene. Den vurdering bakkes nu op af Lektor i småbørnspædagogik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) Stig Broström, der udtaler:

 

- Af mange grunde trækker den aktuelle pædagogstrejke ud. Det indebærer en del omkostninger for såvel de involverede pædagoger som for forældrene og børnene.

 

Set fra et forældreperspektiv er en strejke meget forstyrrende, da de må tage alle metoder i brug for at få hverdagen og arbejdslivet til at fungere. Ferie- og fridage er taget i brug, og der er trukket veksler på bedsteforældre, naboer, venner osv. Og børnene savner deres hverdagsliv i institutionen, først og fremmest kammeraterne og venner.

 

I disse uger oplever forældrene hvor værdifuldt institutionslivet er. Således kan man for så vidt godt forstå, at nogle forældregrupper og politikere forsøger at etablere og drive pasningstilbud bemandet med medhjælpere og med en livlinie til rådhusene. Men stop en halv. Her er tale om en meget dårlig idé. Og jeg tror faktisk heller ikke, at forældre og politikere dybest set mener, at dette er ansvarligt og rimeligt. Men der handles i desperation. En desperat handling som der ikke på nogen måde er hold i.

 

Man kan ikke overlade pædagogisk arbejde til andre end de professionelle pædagoger med en uddannelse der kvalificerer dem til at varetage mange børns trivsel, læring og udvikling. Og som samtidigt har det store overblik og erfaring med at organisere store børnegrupper på en sådan måde, at alle børn trives. Man kan hverken forlange eller forvente, at medhjælpere magter en sådan opgave. Der er meget risikabelt og helt ansvarsløst, hvis enkelte kommuner begynder på sådanne sociale eksperimenter med små børn, slutter Stig Broström.

 

For yderligere oplysninger, kontakt

· Institutionschef Britta Carl, tlf. 65 51 52 00, E-mail: bcc@odense.dk