Spring til indhold
Nyhed

Uddannelse forebygger vold og stoffer i nattelivet

02-05-2007

Uddannet personale forebygger vold og uro i nattelivet. Odense og Justitsministeriet er nu klar med Danmarks første rapport om emnet. Rapporten viser, at det er det ”kloge” personale, der kan være med til at vinde kampen mod stoffer og ballade i nattelivet

 

Det skal være trygt og sikkert, når unge odenseanere går i byen. Derfor gennemførte Odense Kommune og Odense Politi i efteråret kampagnen Trygt Natteliv. Kampagnen havde det primære formål at uddanne så meget personale fra barer, cafeer og diskoteker med natbevilling i Odense midtby som overhovedet muligt. Al international forskning på området viser nemlig, at det er det ”kloge” personale, der skaber det gode og trygge gå-i-byen-miljø:

 

”Det drejer sig i bund og grund om at skabe et godt miljø for de unge at gå i byen i,” fortæller formanden for styregruppen omkring Trygt Natteliv, Susanne Kvolsgaard. ”Og vores nyhøstede erfaringer i Odense stemmer overens med udenlandske undersøgelser på området: Det er uddannelse af personalet i nattelivet, der forebygger vold og stoffer. Vi har meget positive tilbagemeldinger fra det personale, der har været på uddannelse i kampagneperioden, men det er også vigtigt at understrege, at uddannelse af personalet skal ske løbende, ellers aftager effekten!”

 

Susanne Kvolsgaard håber, at erfaringerne fra Odense nu kan inspirere andre byer til at satse på uddannelse af nattelivspersonalet som en aktiv indsats mod vold og stoffer i gå-i-byen miljøet.

 

Når konflikten kommer tæt på

Peter Marquardt, indehaver af Heidis Bier Bar, er en af de ca. 150, der sidste år var på kursus i bl.a. håndtering af konflikter og stoffer:

 

”Det har været super godt at være på uddannelse og få nogle helt konkrete værktøjer til at styre konflikterne i nattelivet,” fortæller Peter. ”Det er nemlig ikke altid nemt at vide, hvad man skal gøre, når der bliver ballade - hvordan stopper man fx to, der er i gang med at handle med stoffer? Noget af det, vi har lært, er meget banalt. Som fx at vi altså skal ringe til politiet, lige så snart vi mærker, at der er noget på vej og dermed overlade konflikten til dem.”

 

150 personer uddannede i konflikthåndtering

I alt har ca. 150 ansatte fra nattelivet i Odense midtby været på uddannelse siden kampagnen for et tryggere natteliv startede i efteråret. Alle gå-i-byen-steder i Odense midtby blev tilbudt kurser og uddannelse. 19 restaurationer sagde ja tak, mens de resterende 12 takkede nej.

 

Projekt Trygt Natteliv er et samarbejde mellem Odenses restauratører med natbevilling,

Odense Politi og Odense Kommune (Social- og arbejdsmarkedsforvaltningen, Børn- og Ungeforvaltningen og Bevillingsnævnet). Projektet er støttet med en million kroner af Justitsministeriet.

 

Yderligere oplysninger

Formand for styregruppen omkring Trygt Natteliv, Susanne Kvolsgaard: 2149 1236

Indehaver af Heidis Bier Bar, Peter Marquardt: 2024 1405

Jesper Nielsen Serup fra Australien Bar: 2024 1408

Konsulent Helle Kreipke: 2371 9723 - her kan rapporten også fås

 

Kontaktes kan også

Politidirektør Poul Løhde

Formand for Bevillingsnævnet Vivi Kier

Rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Erik Simonsen

Rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen Jane Jegind